вівторок, 03 березня 2015 14:50

Сталін, Гітлер і Суперзвірі - Лесь Подерв'янський представив смс-оперу (18+)
58

Фото: Олександр Заклецький

1 березня в столичній Малій опері відбулася прем'єра смс-опери "Звірі". Лібрето до неї написав Лесь Подерв'янський. Будівля початку минулого століття на Лук'янівці всередині мінімально відремонтована, на стелі видно латки, люстра вирвана. У холі стіни задрапіровані чорною тканиною, доповнює інтер'єр яскраве кольорове освітлення.

Коли починається вистава, на білі декорації проектується відео лісу, "дерева" у білих трико співають. У тексті легко впізнати стиль Подерв'янського із нецензурною лексикою і мовою, в якій українська змішана з російською та суржиком. За сюжетом, хазяїн приносить у ліс Кота - "баловніка", де він зустрічає Білку. Обоє на трико мають літери, відповідно, "К" і "Б" в перевернутому трикутнику зі зрізаними кінцями - як у Супермена.

У Білки літера Б має подвійне прочитання. Адже вона підкреслює свою хтивість, співає про те, за що треба взяти мужика-кота, щоб перевірити. чи він годиться. Це нагадує евфемізм "погратися в котика і білочку" з іншої п'єси Подерв'янського. Третім на сцені з'являється ведмедь Міха. Він повідомляє, що любить людей.


"Люблю я їсти все, що я люблю. І все що я люблю, я їм", - співає Міха.

Також йому "страсті душу розривають на шматки, як хтивий павіан священні книги" - очевидно, що цей текст так само розберуть на цитати, як інші цього автора.

Пафосно, серйозно і з матюками звірі співають про свої сексуальні вподобання. Кіт любить мастурбувати.

"Ти наш герой, бо дрочиш. Ти наш герой! Вічний кіт! Вічний зов! Вічний жид!" - захоплено підхоплюють звірі, на Кота вдягають суперменський плащ.

Карнавалізувавши ситуацію до абсурду, дія переходить в іншу площину. Міха теж стає героєм:

"Своїм пердінням ти зупинив ...бучий поєзд цей", - славлять друзі Міху. За законами карнавалу, людський "низ" присутній вповні.
Також через "геройство" Міхи обсипаються жолуді, і Кацапи - пасажири потяга Перм-Сизрань масово кидаються їх збирати. Вони з'являються в лаптях, сарафанах-рубіщах із мішковини і таких самих кокошниках. Звірі вирішують вскочити на їхнє місце в поїзд і їхати в Сизрань шукати істину. Низка неймовірних подій приводить їх до Сталіна, який наказує їм схопити Гітлера і привезти до нього.

Гітлер виглядає опереточно, танцює з дівчатами у національних швабських костюмах, говорить цитатами з Леніна та тим набором фраз, що побутував у Радянському Союзі - "кіндер, кюхе, кірхе", "хенде хох", "май лібер фюрер дранкен шнапс".

Коли звірям вдається його полонити і доправити до Сталіна, виявляється, що вони добрі друзі. Обіймаються, обговорюють попередні посиденьки і майбутнє частування. Звірів Сталін наказує вислати в Сибір.

"Дуже задоволений, побачивши сьогодні на сцені погляд на наше життя і трагічну історію, - ділиться враженнями після спектаклю актор Анатолій Гнатюк. - З ненормативною лексикою автор розказав у сюрреалістичному стилі театру абсурду про страшну біду від совдепії і фашизму, що це - одне і те саме. Як нам, бідним звірям, жити у цьому страшному світі, який триває - на місці совдепії і фашизму зараз мілітаристська Росія. Кремль, Путін і вся банда продовжують знущатись над бідним нещасним людом. Це я абсолютно чітко прочитав у сьогоднішній постановці".

Музику до смс-опери написав композитор В'ячеслав Назаров. Розповідає, що створював її незвично, нехтуючи канонами:

"Мій друг Подя присилав мені смс-ки, я на них писав музику. Щоб зруйнувати старі канони, десакралізувати певні речі, ми винесли на сцену те, що раніше не можна було. Це відповідає сучасним вимогам. Тут є музичні цитати, які я навмисно робив, але їх небагато. Приміром, коли з'являється Красна площа, то у вальсі звучить мотив із радянської пісні "Утро красит нежным светом стены древнего Кремля" - і ця стіна зафарбовується червоним. Оперу публіка зараз не дуже любить, люди засинають, скучають. Тут я найперше не бачив нудьги, що для мене було дуже важливо. Людям потрібна розрядка. Мені здається, що цією оперою можна достукатися до людей. Я чув реакцію зала, бачив як у тих, хто сидів поруч, горіли очі. Тож мені здається, що ми попали".

Про запис опери в студії та подальші гастролі автори планують подумати, оцінивши успіх прем'єри.

Зараз ви читаєте новину «Сталін, Гітлер і Суперзвірі - Лесь Подерв'янський представив смс-оперу (18+)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі