Ексклюзиви
понеділок, 17 жовтня 2016 16:37

Скасували показ скандального фільму "Волинь"
3

Скандальний художній фільм "Волинь" польського режисера Войцеха Смажовського не покажуть у столиці. Стрічку мали демонструвати у вівторок у кінотеатрі "Київ". Рішення про скасування показу прийняв Польський інститут за наполяганням МЗС України. Про це заявила директор інституту Ева Фігель.

"Щось подібне трапляється вперше. Я здивована, що художній фільм викликає такі сильні емоції. Тим паче, що українська сторона позбавлена можливості ознайомитися з цією стрічкою", - сказала вона.

Після закритого показу картини, на який Польський інститут запрошував гостей, мала бути зустріч із режисером Войцєхом Смажовським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки не хочуть знати правду про Волинську трагедію - історик

Посол України у Варшаві Андрій Дещиця прокоментував, що "є всі підстави стверджувати, що фільм використовуватимуть для розпалювання ворожнечі між українцями та поляками "треті сили".

 

"Подивившись "Волинь" пересічний польський глядач матиме враження, що українці - це натовп диких людей. Тобто це посилить старий стереотип українця-різуна і гайдамаки. У фільмі українці представлені як німецькі та радянські колаборанти. Тим часом тема польської колаборації, яка також була, представлена епізодичною роллю одного поліцая, який намагається переконати інших поляків вступати до німецької поліції, та ніхто на це не погоджується. А це історична неправда", - говорить експерт із Центру східних досліджень Варшавського університету Адам Бальцер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волинській трагедії винна радянська влада - мітингувальники

Професор-історик Томаш Стриєк, який багато років досліджує польсько-українські стосунки ХХ ст, зауважив, що "головний винуватець Волинської трагедії у фільмі - націоналізм і націоналістична ідеологія. Режисер намагався показати, як дійшло до кровопролиття".

У стрічці згадали про довоєнну польську політику зверхності щодо українців, а також про геноцид євреїв під час якого німці показали, як можна вирішувати національні питання, додає Стриєк.

 

Режисер фільму "Волинь" Войцех Смажовський каже: "Ця стрічка має бути мостом, а не стіною… Ми потребуємо добрих відносин з українцями, а українці - з нами. За якийсь час фільм працюватиме на очищення цих відносин. "Волинь" спрямована не проти українців, а проти націоналізму".

В інтерв'ю виданню Gazeta Wyborcza історик Ґжеґож Мотика, який консультував авторів "Волині", висловився іронічно: "Для української сторони фільм, який би правдиво відтворював історію, мав би бути чимось на зразок "Джанґо" Квентіна Тарантіно з бійцями УПА в ролі рабів, які прагнуть помсти".

 

Фільм "Волинь" вийшов у польський прокат 7 жовтня. Картина спричинила бурхливу дискусію. На думку одних, вона має прискорити процес польсько-українського примирення. Інші переконані - фільм розпалить емоції, поглибить взаємні стереотипи і не сприятиме нормалізації відносин між країнами.

Зараз ви читаєте новину «Скасували показ скандального фільму "Волинь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі