Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2016 14:59

Депресивне кіно не потрібне українському кінематографу - Іллєнко

Депресивне кіно не потрібне українському кінематографу - Іллєнко
holos.fm

У конкурсному відборі Держкіно вперше переміг фільм жахів. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, за лаштунками Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

Чи здійснилися очікування "Молодості"?

- Усе дивитися не встигаю. Викроюю час тільки для фільмів із національного конкурсу. Побачив багато гідних фільмів у рамках його програми. Трохи турбує, що багато фільмів чомусь знімають російською. Мабуть, це за інерцією. Від молодих очікував іншого ставлення до мови. В кінематографі - це один з основних маркерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер просив акторів не вчити ролі

Що порадувало?

- Радий, що зникає депресія. Депресивне кіно - не те, що здатне побудувати аудиторію українського кінематографа. Від молоді якраз чекаю драйву, навіть хуліганства. Багато з учасників цієї програми вже отримали підтримку Держкіно на створення і повного метра, і дебютних фільмів. Зокрема, знімає свій повнометражний дебют Марися Нікітюк. На мою думку, її фільм "Сказ" - блискуча робота. За таким кіно майбутнє.

Більшість фільмів створені в кооперації.

- Самоізоляція не веде ні до чого хорошого. Тільки в міжнародній копродукції можна отримати доступ до сучасних кінематографічних практик, ноу-хау. Побачити, як працюють іноземні фахівці.

Наскільки сучасний український кінематограф?

- Національне кіно було в андеграунді. Потім почала розвиватися індустрія - реклама, серіали. Тільки зараз ці виробничі потужності перемикаються на проблеми національного кіно. Великі продакшни, які раніше робили серіали для Росії, починають знімати наше кіно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Актори не вчили тексту, бо не вміли читати" - перша жінка-режисер з Афганістану

Який середній бюджет української стрічки?

- Щоби зняти фільм, гідний театрального прокату, середній бюджет має бути від 700 тисяч до мільйона євро. Це собівартість виробництва фільму, без витрат на рекламу і промоушн. І це фільм без великих зірок. Можна зняти й дешевшу картину, але тоді роботу людей, які над нею працювали, оцінять у нуль.

Скільки заклали до бюджету на підтримку кіно?

- Наступного року до бюджету закладуть 500 мільйонів гривень на підтримку кіновиробництва. Куди підуть гроші, залежить від конкурсного відбору. У нещодавньому відборі перемогли багато повнометражних ігрових фільмів, розрахованих на масового глядача. Уперше переміг фільм жахів.

Жоден український фільм не потрапив в основну програму "Молодості".

Зараз ви читаєте новину «Депресивне кіно не потрібне українському кінематографу - Іллєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі