пʼятниця, 09 жовтня 2015 12:07

"Російський суд не такий яскравий як американський" - росіяни створили комікс про Савченко
6

В Росії зробили серію коміксів "Процес" про судові засіданні над українською льотчицею Надією Савченко. Ідея належить російській громадської організації "Відкрита Росія". 8 липня 2014 року стало відомо, що Савченко знаходиться в Росії в слідчому ізоляторі міста Воронеж. Вона й досі незаконно утримується під вартою на території РФ. Зараз комікс "Процес" складається з шести частин: "Перше засідання", "Допит Савченко", "Постраждалі", "Перші свідки", "Свідок Мірошников", "Свідок Почечуєв". Малюнки чорно-білі, виконані в документальній манері, шрифт реплік нагадує надрукований на машинці текст. Автор спецпроекту про Надію Савченко 20-річний Семен Закружний погодився розповісти Gazeta.ua про особливості роботи над коміксами.

Як проходив процес створення коміксу? На що, в першу чергу, звертали увагу?

Головне в нашому коміксі - це відсутність нудних деталей. У цьому сенсі ми жертвуємо інформацією і даємо більше картинки. Суди - це завжди 70% непотрібних формулювань і 30% суті. Коли ми придумували проект про справу Савченко, нашим головним завданням було дуже просто і цікаво показати, як проходить складний і нудний суд. Ми бачили комікси про Людину-павука або Супермена. Там дуже багато різних локацій, бійок, сцен і так далі. У суді всього цього немає, тому доводиться вибирати найголовніше, саме живе і яскраве. У Росії є якісний ринок судової журналістики, є "Медіазона" зі своїми детальними онлайнами, є "Комерсант", "Нова газета", "Медуза" з судовими репортажами. Хотілось залучити іншого читача, який не готовий і не буде багато читати про судовий процес. Переконати його, показати, що це насправді цікаво - наше головне завдання.

У героїв коміксів завжди є якісь видатні риси обличчя. Приміром, у Путіна маленькі сумні очі і великий ніс. Чи було щось схоже при створенні коміксу про Савченко?

Ніяких конкретних вказівок художнику ми не давали.Марія Снеткова малювала сама. Єдине правило, яке ми обговорювали - це ні в якому разі не робити зображення Савченко під час голодовки навіть трохи комічними або іронічними. Людина тоді перебувала на краю загибелі, не можна зображувати це хоч трохи в смішному світлі.

Зараз більшість карикатуристів прагнуть обійтися тільки зображенням без текстового доповнення. Візуальні знаки зрозумілі всім у всіх країнах. У вас же є текстовий супровід. Чому вирішили зробити саме так?

Справа в тому, що суд - це взагалі тільки текст. Це одна локація, одні й ті самі персонажі, які тільки й роблять, що говорять. У нашому випадку зі справою Савченко - це ще складніше, тому що ніхто зі свідків не приїжджає в Донецьк, всіх допитують по відеозв'язку. Причому російський суд не такий яскравий як, наприклад, американський, де учасники гордо ходять по залу. У суді ніхто не б'ється, не танцює, не стрибає через перешкоди. Спочатку я хотів робити якомога більше підписів, вставляти більше тексту, робити всякі виноски. Ми дуже довго сперечалися з колегами і вирішили максимально позбавлятися від тексту. Це неймовірно складно, тому що в підсумку в комікс потрапляють тільки яскраві сцени і тільки найважливіша інформація. А якщо врахувати, що засідання тривають по 6 годин - це досить складно. Доводиться від чогось відмовлятись, намалювати все - неможливо. У нас є умова: комікси повинні оперативно публікуватися. Як правило, те, що вчора сталося в сучасному світі вже нікого не цікавить. Наші комікси виходять або в день засідання, або на наступний. Це дуже важливо.

Як цей проект сприймається в Росії? Взагалі наскільки близький сам жанр коміксу росіянам?

У якомусь сенсі - це абсолютно нова форма. Найбільше мені лестить, що люди, які не читають судові репортажі і не стежать за справою Савченко кажуть, що наші комікси дуже цікаво читати. Звичайно, журналістам їх буде мало, їм потрібно більше інформації. Але наше головне завдання - зацікавити "нову" людину судом, показати, що це не так нудно, як здається. Під "новою людиною" я розумію людину, якій раніше були не цікаві судові засідання, яка не цікавиться політикою. І коли така людина говорить мені, що вирішила перечитати всі онлайни із засідання після нашого коміксу, я розумію, що ми все робимо правильно.

Зараз ви читаєте новину «"Російський суд не такий яскравий як американський" - росіяни створили комікс про Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі