Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2014 10:16

Помер Тадеуш Ружевич - один з найвідоміших сучасних польських письменників

Помер Тадеуш Ружевич - один з найвідоміших сучасних польських письменників
Фото: culture.pl

24 квітня, у Вроцлаві у віці 92 років помер поет, письменник, класик польської драматургії Тадеуш Ружевич.

Тадеуш Ружевич народився в 1921 році в місті Радомско. Почав друкуватися з сімнадцяти років. У роки Другої світової війни брав участь у партизанському русі в складі Армії Крайової. Під час війни була нелегально видана його перша книга "Лісове відлуння".

Після війни Тадеуш Ружевич вивчав історію мистецтв в Ягеллонському університеті в Кракові, у 1947 році вийшов його перший поетичний збірник "Занепокоєння".

До часу свого дебюту як драматурга в 1960 році Тадеуш Ружевич вже був визнаним поетом, автором дванадцяти віршованих збірок. Чверть століття потому письменник сказав, що йому "хотілося зруйнувати деякі мертві структури драматургії, порвати з театром дії, але не відтворювати створеного Беккетом і Іонеско".

Тадеуш Ружевич - один з найвідоміших в світі сучасних польських письменників, його твори - поезія, проза, драматургія, есеїстика - перекладені більш ніж на 40 мов, його п'єси понад півстоліття не сходить зі сцени театрів Польщі та інших країн. Лауреат багатьох польських і міжнародних премій, почесний доктор кількох університетів Польщі, член трьох академій мистецтв у Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Помер Тадеуш Ружевич - один з найвідоміших сучасних польських письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі