Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2016 13:40

"Політична карта світу нагадує груповий секс" - художник
14

У київській Voloshyn Gallery відкрилася персональна виставка художника Юрія Соломка Sex&Politics. Картини і об'єкти проекту зображують любовні і еротичні сцени.

Серед експонатів на виставці демонструють скульптуру фалоса "ХХХ". На об'єкт нанесли малюнок мапи світу. Його помістили в коробку, всередині вкриту зоряною мапою.

"Фалос – це такий самий символ політичної влади, як скіпетр і держава. Адже не випадково на наскельних малюнках часів неоліту вождя племені завжди можна було впізнати по найдовшому фалосу, це означало що йому належить багато жінок, у нього багато дітей. Простіше кажучи – він насправді батько свого племені. Звичайно, дане твердження може бути й умовним, але з іншого боку, якщо у державного діяча все лібідо йде у політику – тоді точно чекай біди. Всі свої комплекси, манії і фобії такий "батько нації" буде зганяти на власному народові та сусідах", - каже Соломко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митці з України та Росії створили полотно про війну

Тема геополітики проходить крізь усю творчість художника. Починаючи із 1990-х він працює з картами. Автор проводить дві лінії – одна трактування сучасного світу та його актуальних проблем, а друга – минуле. На старовинній мапі зображує сучасний сюжет, і навпаки. В роботах вперше використав антикварні карти. Одна з них XVII ст. Щоб зробити картини Соломко відшукав порнографічні малюнки XlX ст.

"Більшість карт справжні. Лише для двох робіт карти спеціально надрукували на полотні. Центральна робота експозиції - "Сніданок на траві" з Джорджем Вашингтоном та Володимиром Путіним написана задовго до Майдану і війни. Почав писати 2010-го, закінчив весною 2013-го. Тільки зараз до кінця зрозумів її справжній сенс. Це дуже вчасна виставка. В Україні всі стомилися від війни. Потрібен був сильний образ, щоб її перекрити. Якщо смерть - це бог Танатос, то конкурувати з ним може тільки Ерос. Сама політична карта світу нагадує груповий секс. На ній видно хто, кого і яким чином", - продовжує художник.

Виставка має вікове обмеження 18+. Але на відкритті були присутні діти. Гостям пропонувати червоне вино, шампанське та газовану воду. Скульптур можна було торкатися руками. Художнику подарували капусту.

"Я знайома з Юрієм з 1994 року. Ми зустрілися в Мюнхені. Відтоді підтримуємо зв'язок. Порівняно з минулими його роботами ця виставка дуже суперечлива. Знайшла одну роботу, яку б подарувала собі. Зветься "Антарктика", на ній обличчя гарної жінки. Захоплюють яскраві кольори. Я їх колекціоную, тому вона повністю в моєму стилі. Одну його картину я дарувала сестрі на весілля. На ній зображений струнний квартет", - каже гостя Оленка Кольорова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На знак протесту художники імітували власний розстріл

"Мене шокувала відвертість і привабила ідея з картами. Цей синтез легко зрозуміти. Сподобалася картина "Одеса", вона одразу біля входу. Одесу і раніше уособлювали з жінкою, але в такому руслі чи не вперше. Зазирнув під коробку однієї зі скульптур. Знахідка залишила суперечливі відчуття", - каже архітектор Олександр Кучерявий.

Юрій Соломко народився 1962 року в Криму. 1986-го закінчив Краснодарське художнє училище, 1992-го Київський державний художній інститут. Був одним з учасників арт-об'єднання "Паризька комуна". Його твори в різні роки продавали в Австрії, Росії та Великій Британії. Виставка Sex&Politics триватиме до 13 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Політична карта світу нагадує груповий секс" - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі