Ексклюзиви
понеділок, 25 липня 2016 14:04

Подробиці зйомок фільму-призера Одеського кінофестивалю

Виконавиця головної ролі фільму Тараса Ткаченка "Гніздо горлиці" 44-річна Римма Зюбіна розповіла про роботу над стрічкою, що перемогла у національному конкурсі Одеського кінофестивалю. На зустрічі з журналістами виглядала на 10 років молодшою від своєї героїні Дарини.

Стрічку про долю заробітчанки знімали в Україні та Італії, бюджет склав 16 млн грн, половину надала держава, решту – європейські партнери фільму. "Гніздо горлиці" розповідає історію жінок, які залишають свої домівки на Буковині та вирушають на заробітки до італійської Генуї. Туди ж їде Дарина, аби влаштуватися служницею у заможній родині. Під час візиту додому жінка дізнається про вагітність юної доньки, приховуючи, що і сама чекає на дитину.

  Фото: прес-служба ОМКФ
Фото: прес-служба ОМКФ

Як ви готувались до зйомок?

- Коли прочитала сценарій, згадала багато історій, про які чула в рідному Ужгороді. На Закарпатті було заведено так – молоді весілля відгуляли, а за день чоловіки вже їдуть десь далеко на заробітки. Там чоловіків бачать лише як він привозить гроші, тиждень побуде і знов їде. Випадково до мене потрапила й книжка про заробітчан – роман Наталки Сняданко "Фрау Мюллер не налаштована платити більше", фільми теж виходило дивитись на цю тему. Читала, звичайно, кінороман чернівецького письменника Василя Мельника "Гніздо горлиці" – він покладений в основу фільму. За цей твір 2012 року його відзначили на літературному конкурсі "Коронація слова". На жаль, торік автора не стало. Але за життя написав і продовження "Гнізда горлиці", це також цікава історія. Ми екранізували лише другу частину його трилогії.

Чи важко було грати служницю?

- У фільмі я мала виконувати багато тяжкої праці. Сама наполягла, щоб героїня не просто витирала пилюку, а драїла унітази, терла на колінах підлогу. Бо так воно і є. Ця робота для мене звична – у мене вдома цим займаюсь тільки я. Коли між зйомками ми обідали, я потім збирала тарілки й мила посуд. Моя італійська колега Ліна Бернарді, яка грала господиню, просила: "Риммо, не треба, ти ж насправді не моя служниця!"

А руки у мене боліли від іншого. Для телеверсії ми знімали епізоди з дитиною. Зовсім немовлятка не знайшли. І принесли на знімальний майданчик 12-кілограмового малюка. Ми його поклали до конвертика для новонароджених, дали соску, я взяла дитя на руки й заколихала – це мені добре вдається. Але щоб не розбудити, довелось кілька годин так і носитися з дитиною на руках. Того вечора ледь піднімала виделку за столом – так натомилися м'язи.

  Кадр з фільму "Гніздо горлиці"
Кадр з фільму "Гніздо горлиці"


Чоловік Дарини – персонаж покійного Віталія Лінецького - довідавшись про вагітність жінки, називає Дарину курвою. А що ви думаєте про героїню?

- Так, а що він міг зробити? Хіба вбити і тоді кіно було би коротшим. Моя героїня – така ж, як тисячі наших заробітчанок. Не те, щоб вона шалено покохала свого італійського кавалера. Знаєте, як жінка – як Римма Зюбіна – я вам скажу, що для мене у мої майже 45 років важливіше. Якщо мені доведеться обирати між палкими словами про кохання і теплом, увагою, коли хтось відчуває, що тобі холодно чи жарко, турбується, що твої очі заплакані – я оберу друге. Для мене ось це – справжні стосунки.

В родині моєї героїні усе перевернулось догори дригом. Дружина, яка мала бути берегинею, раптом бере все на себе і утримує доньку і чоловіка. У таких випадках жінка згодом розуміє, що їй ніхто не потрібен, вона самостійна і може жити для себе. У цьому – велика біда для України. Тепер дівчаток виховують як феміністок, а потім ображаються, що біля них важко себе чоловіком відчути. Де ця межа, як виховувати доньок – жіночними чи самостійними?

Як сприймали своїх персонажів італійські актори?

- Дуже неоднозначно. Сеньйора Бернарді весь час просила зробити її героїню лагіднішою. Не хотіла, щоб італійці виглядали на екрані такими жорстокими. Мауро Чипріані, який зіграв сина господині, ловеласа Алессандро, теж хотів підправити свій персонаж, виглядати поряднішим. З акторами таке часто трапляється – намагаємось виправдати людей, яких ми граємо. Але режисер не погодився – у тих обставинах вони не могли бути кращими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі призери Одеського кінофестивалю

"Герой має бути негідником" - Разбєжкіна

Фільм про кохання між братом і сестрою презентували актори

Зараз ви читаєте новину «Подробиці зйомок фільму-призера Одеського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі