Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2017 16:44

Після протестів два театри отримали нові державні статуси

Після протестів два театри отримали нові державні статуси

3 лютого профільна комісія Міністерства культури ухвалила рішення про присвоєння двом львівським театрам статусу "академічних". Про це повідомляє Tvoemisto.tv. Це драматичний театр імені Лесі Українки та театр естрадних мініатюр "І люди, і ляльки".

"Раді повідомити, що відтепер повна назва нашого театру – Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки! Зусиллями усіх наших працівників та друзів ми отримали цей довгоочікуваний статус", – написано в повідомленні на сайті театру ім. Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покажуть виставу зі сценами сексу й насилля

26 грудня депутати Львівської міської ради на сесії ухвалили рішення про клопотання щодо надання статусу академічних двом театрам міста. Після цього протягом місяця голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка не підписував документи, необхідні для подання у Міністерство культури.

Керівник театру ім. Лесі Українки Павло Ар'є надіслав голові ЛОДА відкритого листа. Його підписали працівники театру. У ньому Ар'є обґрунтував необхідність отримання нового статусу та попросив пришвидшити підписання документів. Текст листа оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Facebook:

Від імені колективу Львівського драматичного театру імені Лесі Українки хочу висловити своє занепокоєння з приводу ситуації, в котрій ми перебуваємо на цей момент у зв`язку із затриманням підписання документів щодо надання нашому театру статусу "академічного".

Дозволю собі нагадати, що колектив театру багато працював, щоб наблизитись до отримання цього статусу. Дуже хочемо, аби ви розуміли в яких непростих умовах відбувається наша робота. Знаходимось у ситуації, де немає механізмів співпраці державного театру з незалежними митцями, недержавними структурами, громадськими організаціями. Дуже важко налагоджувати, а головне, підтримувати співпрацю.

У погано опалюваних приміщеннях незатишно працювати, глядачам дуже незручно сидіти на твердих кріслах, а в прекрасний внутрішній дворик страшно запрошувати гостей, бо з аварійних стін може в будь-який момент впасти цеглина. Низька заробітна плата спричиняє постійну плинність кадрів. Молодих, талановитих, ініціативних людей, котрі працюють практично на голому ентузіазмі, ще дуже недовго триматиме їх запал.

Вважаємо, що набуття статусу академічного театру дозволить вирішити частину тих проблем, з якими ми зіткнулися. Театр заручився підтримкою депутатів Львівської міської ради, в бюджет міста уже закладено фінансування нашого театру в оновленому статусі. Установа пройшла фінансову перевірку. Міністерство культури чекає документів з вашим підписом, аби остаточно погодити для нашого театру статус "академічного".

Аби не марними були зусилля нашого колективу, усіх партнерів прошу вас пришвидшити розгляд цього питання. Затримка загрожує тим, що змін, котрі мають відбутися з отриманням нового статусу, нам доведеться чекати ще цілий рік.

1 лютого актори двох театрів протестували під стінами обласної держадміністрації. Ввечері того ж дня голова ЛОДА Олег Синютка зустрівся з керівниками театрів - Павлом Ар`є та Олегом Новохацьким. Просили про пришвидшення процесу підписання документів.

2 лютого голова Львівської облдержадміністрації підписав лист-звернення до Міністра культури України Євгена Нищука з проханням надати статуси "академічних" театру ім. Лесі Українки, а також театру естрадних мініатюр "І люди, і ляльки".

Цього року заплановано старт реставраційно-ремонтних робіт дахів та фасадів Львівського драматичного театру імені Лесі Українки. Найтерміновіша проблема театру – аварійна стіна, яка може обвалитися у будь-який момент.
Зараз ви читаєте новину «Після протестів два театри отримали нові державні статуси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі