вівторок, 07 липня 2015 19:31

Під час циркового фестивалю "Золотий трюк" показали сімейну драму про війну
22

Фото: Сергій Котельников

 Цирковий "Оскар": міжнародний фестиваль приніс українцям 2 "золота", 4 "срібла" і 2 "бронзи".

5 липня в Одесі завершився IV фестиваль "Золотий трюк Кобзова", в якому взяли участь 280 артистів з усього світу. Для участі в конкурсі було відібрано лише 40 номерів, артисти яких представляли 15 країн. Але на цьому рекорди цирку не закінчилися.

1 липня в Одесі відбулася велика циркова кавалькада, яка була занесена до Національної книги рекордів України як наймасштабніша, завдовжки майже в 1 кілометр. Гості та жителі Одеси побачили 250 артистів і більше 90 одиниць цирковий техніки.

Автор: Сергій Котельников
 

2 липня розпочався перший конкурсний день, який оцінювали авторитетні члени журі: генеральний директор і художній керівник Національного цирку України Людмила Шевченко, директор національного цирку Угорщини Іштван Кристоф, президент міжнародного циркового фестивалю в Італії Фабіо Монтик, режисер "Мулен Руж" Тьєррі Оутрілла, секретар Європейської цирковий асоціації Дірк Куїк, директор міжнародного циркового фестивалю в Іспанії Геніс Матабош, директор і продюсер англійського цирку "Блекпул Тауер" Лачи Ендрез, президент Firebird Productions Петро Дубинський, виконавчий директор російського Міжнародного циркового фестивалю "Ідол" Юлія Мельникова, генеральний директор Гомельського Державного цирку Яків Лобовіч, директор театру "Маски-Шоу" Наталія Делієва.

У цей день одесити побачили 20 номерів, серед яких номер про дружбу дівчат від фінського колективу Wise Fools, киргизька версія сили тяжіння у виконанні Еркінбека Саралаева, підкорення вогняного колеса від угорця Ференца Нагі, а також спосіб вирішення сімейних проблем за допомогою трюків з пляшками від Естрі і Йонаса Сланці зі Швейцарії. Дітям особливо запам'ятався виступ з маленькими носухами та єнотом, а дорослих довів до сліз номер "Ангелів цирку", що розповідає історію про хлопця з обмеженими можливостями, який ніколи не здається, тому що його завжди підтримує ангел-охоронець.

Автор: Сергій Котельников
 

Самі учасники зізналися, що не очікували такої сильної конкуренцією.

"Приємно і себе показати, і на інших подивитися. Тим більше, що цього року приїхали дійсно дуже гідні суперники з красивими номерами. Ми думали, що нереальна конкуренція була в минулому році, але ні. Найсильніших із сильних зібрав саме четвертий фестиваль. Тут ведеться справжня боротьба за вихід у наступний тур ", - говорить повітряний гімнаст Олексій Малий.

"Спочатку сюрпризом для мене став рівень підготовки" Золотого трюку Кобзова ", але ще більше я здивувався кількості, а головне - якістю суперників. Приємно бути частиною такого фестивалю і разом творити його історію", - говорить учасник зі Швейцарії Йонас Сланці.

Другий конкурсний день приніс не менш приємних моментів: італійські акробати на роликах, чеський жонглер, німецькі акробати на трапеції, фінське тріо на скакалках, а також принц Нікарагуа - Філіпа Ван Дайк, який працює з екзотичними тваринами.

Автор: Сергій Котельников
 

Також глядачі провели бурхливими оплесками соціальний номер на злобу дня Марини та Сергія Баля про вимушений переїзд родини з рідного дому через війну.

Сергій зізнався, що йому складно прийти в себе навіть через півгодини після виступу:

"У мене досі мурашки. Кожен раз, коли я виходжу на сцену і переживаю цю роль, не можу потім зібрати всі думки. Але коли після нашого номера підходять глядачі й дякують за надію, яку ми подарували, це краще за всіх нагород!" .

Не залишився без уваги глядачів і номер білорусів з українським прізвищами, які виступають з російської палицею. За словами "Тріо Шевченко", вони беруть участь у фестивалях не вперше, але такий рівень організації побачили вперше:

"Ми не очікували, що буде настільки сильно, красиво і грамотно зроблено. Дуже потужні постановки - все вигострить. В якийсь момент ми навіть відчули, що даремно приїхали, оскільки конкуренція дуже висока".

Протягом 4 днів фестиваль збирав аншлаги. Програма йшла два рази на день, але глядачів не зупиняли навіть проливні дощі. Не дивно, що на гала-концерт, який відбувся 5 липня, квитки були розкуплені за кілька днів до фіналу. Чотиригодинна програма "Золотого трюку Кобзова" стала справжнім подарунком для одеситів.

"Зараз йде дуже складний для України рік, і такі заходи необхідні, як ковток свіжого повітря, ковток добра. Нашим фестивалем ми донесли до людей, що все буде добре, а це важливо. Хочеться відзначити, що одеський глядач дуже скептичний, і якщо йому щось не подобається, ніхто не буде виражати свої емоції так яскраво ", - зазначає Наталя Делієва.

Автор: Сергій Котельников
 

За результатами чотирьох відбіркових днів бронзовими призерами стали: дует "Дві зірки" (Україна) з номером про війну, жонглери Зденек Полач (Чехія) і Еркінбек Саралаев (Киргизстан), а також український дует History makers.

Автор: Сергій Котельников
 

"Срібло" заслужено отримали 4 представники з України: "Музична скринька", The Godfather's, дует Miracle і "ілюзіоний атракціон" Тетяни Кобзова.

Переможцями четвертого циркового фестивалю "Золотий трюк Кобзова" стала наймолодша учасниця гала-концерту Валерія Давиденко (еквілібристика), дует повітряних гімнастів на ременях Алена Дудник і Олексій Малий. Компанію українським цирковим артистам в "золоті" склало "Тріо Шевченко" з Білорусі.

Автор: Сергій Котельников
 

Таким чином, на рахунку України 2 "золота", 4 "срібла" і 2 "бронзи". За словами Президента фестивалю Миколи Кобзова такий результат був прогнозованим: "Наші хлопці завжди займають призові місця у всіх країнах, тому не дивно, що і тут ми отримали відмінний результат. Україна - найкраща в цирковому світі, і про це знають всі. Подивіться на учасників будь-якого шоу зі світовим ім'ям - в кожному з них працюють українці".

Також Микола Кобзов підтвердив зацікавленість іноземними шоу в українських артистів. У планах цирку - гастролі в Англію та Німеччину.

Зараз ви читаєте новину «Під час циркового фестивалю "Золотий трюк" показали сімейну драму про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі