Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2012 10:15

Переможець найстарішого музичного конкурсу імені Лисенка зіграє на раритетній скрипці

Переможець найстарішого музичного конкурсу імені Лисенка зіграє на раритетній скрипці
Фото: operaminus.ru

Цього тижня проходить найстаріший український музичний конкурс - IV Міжнародний конкурс ім. Миколи Лисенка.

Конкурс святкує відразу три ювілеї: своє власне 50-річчя, а також 170-річчя з дня народження Миколи Лисенка та 100-річчя з дня його смерті.

Другий тур тривав 45 хвилин, де було обов'язково представлено три твори, серед яких твір Миколи Лисенка, твір композитора ХХ-ХХІ ст. і твір значної складності.

22 та 23 листопада буде вже третій тур прослуховування. А 24 листопада - гала концерт, на якому виступлять лауреати перших премій. Переможець у номінації "Скрипка" зіграє на раритетній скрипці Гварнері Дель Джезу, яку спеціально привезли в Україну.

На концерті-відкритті на ній зіграв Дмитро Ткаченко. Він свого часу був лауреатом І Міжнародного конкурсу ім. Лисенка. На концерті Дмитро Ткаченко виконав Скрипковий концерт ор.35 Еріха Корнгольда. Це маловідомий твір в постімпрессіоністском стилі.

"Вчора ми підбили підсумки другого туру, - каже піаніст Валерій Козлов, голова журі на відділенні "Фортепіано". - Вони виконували розгорнутий твір на 30 хвилин. Вибирають або романтику, або щось більш сучасне. Є і звичні конкурсні композиції Шопена, Ліста. Цього року дуже багато музикантів із-за кордону. Приміром, з Венесуели, Італії, Казахстану, Канади, Китаю, Конго".

Переможці в кожній з чотирьох номінацій - "Скрипка", "Фортепіано", "Віолончель" і "Сольний спів" - отримають по $ 20 тисяч, в другій премії - по $ 14 тисяч, а в третій - по $ 8 тисяч. Крім перших трьох місць також є дві спеціальні номінації та номінації за кращого концертмейстера та краще виконання музичного твору Миколи Лисенка.

Конкурсні прослуховування тривають одночасно на чотирьох локаціях: у Національній філармонії України, Національній музичній академії ім. П.Чайковського, в Будинку вчених та Національному театрі опери та балету.

Це музичне змагання було засновано ще в 1962 році композиторами Андрієм Штогаренко та Левком Колодубом, співачкою Єлизаветою Чавдар, піаністом Євгеном Ржановим і внучкою українського класика Аріадною Лисенко.

Микола Лисенко вважається основоположником національної композиторської школи. Його найвідоміші твори - арія з "Наталки Полтавки", знаменита увертюра до опери "Тарас Бульба", хор "Вічний революціонер" та пісні "Безмежнеє поле" на вірші Івана Франка, гімн "Боже великий, єдиний, нам Україну храни".

Зараз ви читаєте новину «Переможець найстарішого музичного конкурсу імені Лисенка зіграє на раритетній скрипці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі