Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2016 17:09

"Описане подвійне коло: від війни до війни" - Бойченко презентував нову книжку
6

11 лютого в книгарні "Є" письменник та публіцист Олександр Бойченко презентував збірку оповідань "50 відсотків рації". За словами автора, до неї увійшли 50 текстів, які можна називати або автобіографічними, або публіцистичними. 14 розповідей уже були надруковані в попередніх роботах Бойченка, в "Абикнижці" та збірці "Більше/Менше".

- Ця книжка, на відміну від попередньої "Більше/Менше", а також від "Абикнижки", планувалася трохи заздалегідь. Десь рік тому я вже знав, що вона буде. Надумавши зробити її, я підганяв деякі тексти під те, чого мені бракує. Коли їхав до Німеччини на операцію, то взяв із собою комп'ютер, вклав до однієї папки всі тексти. Людина перед операцією не має багато розваг. Вона навіть доведена до такого стану, що власні тексти може перечитувати, і цим я там займався якийсь час. І укладав цю книжку, - розповідає Бойченко. Минулого року в публіциста виявили рак. Наприкінці 2015-го його успішно прооперували в Німеччині.

"50 відсотків рації" видало чернівецьке видавництво "Книги-ХХІ", яке вже опублікувало 4 книжки автора.

- Коли книжка зібрана, то можна назвати її за назвою одного з текстів, якщо це пасує цілій збірці. Саме так я і зробив. Але видавець сказав: "Слухай, там є текст із назвою "Прощання з Кримом", уявляєш, якщо ми називаємо книжку "Прощання з Кримом". Це нічого, що більше в книжці немає навіть слова "Крим". А мій мудрий приятель Андрій Любка, який має інший смак до автобіографічної творчості, пропонував назвати за назвою іншого тексту "Воістину Воскрес". Така молодьож, ні стида, ні совісті, - розповідає Бойченко. - Я вважаю вдалою назву, яка відповідає змісту книжки. Тому "50 відсотків рації", на мою думку, це вдала назва.

Збірка починається текстом про Другу світову війну, а закінчується оповіданням "Втеча, божевілля, смерть" - про війну теперішню. "Описане подвійне коло: від війни до війни", - зазначає Бойченко. Далі починаються авторські читання. Першим представляє оповідання "Банька по-чорному".

"Тільки не треба мені тут лицемірити, ніби ви не любите впізнавати власні риси в різних великих людях. Любите. І я люблю. Або знаходити паралелі між своїми життєвими пригодами і їхніми. Приляже, буває, чоловік у канаві й думає: "Ти диви, чисто тобі Мусоргський. Ще би тепер "Хованщину" написати – і не відрізниш". Чи там знайдуть у чоловіка виразку, а він одразу: "Як у Джойса. Хоч бери й свого "Улісса" майструй"..."

Олександр Бойченко - літературний критик, публіцист, перекладач. У 1995-2008 викладач Чернівецького університету. Триразовий стипендіат програми міністра культури Польщі Gaude Polonia. Автор 6 збірок есеїстики. В 2015 році отримав премію ім. Шевельова за збірку "Більше/Менше", "як кращий приклад модерної есеїстики".

Зараз ви читаєте новину «"Описане подвійне коло: від війни до війни" - Бойченко презентував нову книжку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі