вівторок, 21 квітня 2015 15:36

Оголошені лауреати Пулітцерівської премії 2015

Оголошені лауреати Пулітцерівської премії 2015
Фото: AP

Газета The New York Times в цьому році отримала три Пулітцерівських премії, а газета Південної Кароліни The Post and Courier удостоїлася цієї престижної нагороди в номінації "За служіння суспільству" після серії матеріалів про домашнє насильство, якому піддаються жінки. Про це повідомляє Голос Америки.

Журналісти The Post and Courier вивчили справи про смерть 300 жінок за останнє десятиліття. Журі конкурсу назвало їх роботу "приковує увагу серією статей, що досліджували, чому Південна Кароліна знаходиться в ряду тих штатів країни, де помирає найбільше жінок".

The New York Times отримала премії за журналістське розслідування про вплив лобістів і статтю, а також фоторепортаж про спустошливий спалах лихоманки Ебола в Західній Африці.

Два призи забрала газета The Los Angeles Times. Премії дісталися їй за статтю про посуху в Каліфорнії і телевізійну критику.

Ще дві престижних американських газети The Wall Street Journal і The Washington Post - отримали премії кожна. The Wall Street Journal заслужила нагороду за публікацію раніше конфіденційної інформації про систему платежів за програмою медичної допомоги малозабезпеченим Medicare. The Washington Post - за репортажі про недоліки в системі безпеки, що призвело до перегляду роботи Секретною службою (служба, що займається охороною перших осіб держави).

Одна з головних історій року в США - вбивство Майкла Броуна в р. Фергюсон (Міссурі). Брауна застрелив поліцейський, що спричинило заворушення в місті на расовому ґрунті. Цю історію висвітлювала, зокрема, газета St. Louis Post-Dispatch, яка отримала Пулітцерівську премію за краще репортажне фото.

Співробітники газети The Seattle Times отримали премію за висвітлення екстрених новин - зсуву в штаті Вашингтон.

Вперше Пулітцера отримала компанія Bloomberg News. Журналіст, який досліджував як американські корпорації ухиляються від сплати податків, удостоївся призу за майстерність.

Премія за краще висвітлення місцевих новин дісталася журналістам The Daily Breeze of Torrance (Каліфорнія) за статтю про корупцію в шкільному окрузі.

Крім журналістських номінацій, Пулітцерівська премія вручається також в галузі літератури, історії, драматургії і музики. Премію за кращий художній твір отримав Ентоні Доерр за роман "Весь світ, який ми не бачимо", а за кращу біографію - Девід Кертцер, написав книгу "Папа і Муссоліні: таємна історія Пія світанку Одинадцятого і фашизму в Європі".

Вручення щорічних призів почалося в 1917 році. Премія носить ім'я Джозефа Пулітцера і вручається Колумбійським університетом Нью-Йорка. Переможець у кожній з 20 номінацій отримує 10 000 доларів. Переможець у журналістській номінації "За служіння суспільству" отримує золоту медаль.

Список лауреатів Пулітцерівської премії-2015

Журналістика

За служіння суспільству: газета The Post and Courier, Чарльстон, Південна Кароліна

Найкраще висвітлення екстрених новин: журналісти газети The Seattle Times

Краще журналістське розслідування: Ерік Ліптон (New York Times) та журналісти газети Wall Street Journal

За майстерність: Захарі Майдер (Bloomberg News)

Найкраще висвітлення місцевих новин: Роб Кузнья, Ребекка Кимитч і Френк Сураки (Daily Breeze of Torrance, California)

Краще розкриття національної теми: Керол Леонниг (Washington Post)

Кращий міжнародний репортаж: співробітники The New York Times

Кращий нарис: Дайана Маркум (Los Angeles Times)

Кращий коментар: Ліза Фалькенберг (Houston Chronicle)

Найкраща критика: Мері Макнамара (Los Angeles Times)

Кращий редакційний коментар: Кетлін Кінгсбері (Boston Globe)

Краща карикатура: Адам Зиглис (Buffalo News)

Краще новинне фото: фотографи газети St. Louis Post-Dispatch

Найкраще художнє фото: Деніел Берехулак, позаштатний фотограф New York Times

Книги, драматургія, музика

Кращий художній твір: роман "Весь той світ, який ми не бачимо" Ентоні Доерр (All the Light We Cannot See)

Найкраща п'єса: "Між берегом і божевіллям", Стівен Эдли Гурджис (Between Riverside and Crazy)

Найкраща книга з історії: "Зіткнення в серце світу: історія народу манданов", Елізабет Фенн (Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People)

Краща біографія:"Тато і Муссоліні: таємна історія Пія світанку Одинадцятого і фашизму в Європі", Девід Кертцер (The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe)

Поезія: збірник Digest, Грегорі Пардло

Краща нехудожня література: "Шосте вимирання: неприродна історія", Елізабет Колбер (The Sixth Extinction: An Unnatural History)

За видатне музичне твір: "Антрацитовые поля", Джулія Вольф (Anthracite Fields)

Зараз ви читаєте новину «Оголошені лауреати Пулітцерівської премії 2015». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі