Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2015 09:58

"Нова німецька хвиля - 2": у країні все популярніші пісні рідною мовою
4

Helene Fisher. На концертах є що послухати й подивитися
Sarah Connor перший раз випустила німецькомовний альбом
Репер  Fler
Свято шлягера

Минулого тижня вперше в історії німецьких чартів у першій десятці були представлені тільки німецькі виконавці. Так би мовити, навіщо слухати іноземну попсу, коли своя нічим не гірша?

Про це пише російська версія сайту "Deutsche Welle".

Такого ще не було за всю історію щотижневих німецьких музичних хіт-парадів: у першій десятці минулого тижня виявилися винятково альбоми німецькомовних виконавців!

"Німецькомовна музика зараз популярна як ніколи", - говорить директор відділу з уладання хіт-парадів в компанії "GfK Entertainment" Матіас Ґілот (Mathias Giloth).

Цікаво, що перше місце посів альбом "Fata Morgana" такого порівняно маловідомого музиканта "KC Rebell". Взагалі на хіп-хоп і реп припадає значна частина хіт-параду, в десятці представлені "LX & Maxwell" (альбом називається "Obststand" - "Фруктова лавка"), "Marsimoto" ("Ring der Nibelungen" - "Перстень нібелунгів"), "Ćelo & Abdi" ("Bonchance"). Жанр шлягера представляє в гарячій десятці північнонімецький колектив "Santiano", виконуючи переважно німецьку й ірландську народну музику. Увійшли до десятки два альбоми, випущені в кільватері популярної німецької телепрограми "Sing meinen Song", де співаки виконують у своєму стилі та жанрі композиції один одного або когось із колег.

Альбом поп-зірки Сари Коннор (Sarah Conor), що вперше заспівала рідною мовою, займає четверту сходинку і називається в повній відповідності з новим трендом в музичних пристрастях німців "Muttersprache" ("Рідна мова"). Замикають десятку поп-рокерка з Австрії Крістіна Штюрмер (альбом "Gestern.Heute" - "Вчора. Сьогодні") та німецькі ветерани поп-музики "Pur" із альбомом-підсумком двадцятирічної кар'єри групи.

Експерти починають уже говорити про появу чергової "нової німецької хвилі" за аналогією з "Neue Deutsche Welle" - популярним напрямком німецької музики, сформованим у кінці 1970-х-початку 1980-х років під впливом панку. На гребінь нинішньої "нової нової німецької хвилі" злетіли, насамперед, хіп-хоп і шлягери.

Берлінський репер Fler іще 2005 року назвав свій дебютний альбом "Neue Deutsche Welle". У 2014 році вийшов альбом "Neue Deutsche Welle 2". Директор Федерального об'єднання музичної індустрії Флоріан Дрюк (Florian Drücke) говорить, що втішний тренд цікавості до вітчизняної музики в музичному бізнесі Німеччині спостерігається вже декілька років. Німецькомовна музика все частіше звучить і на радіостанціях, підкреслює він.

Художній директор Академії поп-кульутри в Мангеймі Удо Дамен (Udo Dahmen), у свою чергу, вказує: "Рекордна кількість німецькомовних альбомів в хіт-параді свідчить і про зрослий інтерес до німецької мови і престиж німецьких виконавців". На думку професора Дамена, нинішня "нова німецька хвиля" своїм розмахом навіть перевершує хвилю тридцятирічної давності. У нинішніх хіт-парадах німецькомовні альбоми та синґли не виглядають екзотикою, додає музикознавець. Виконавців пісень німецькою мовою стало і суто кількісно набагато більше, ніж іще десять років тому.

Справа не тільки в кількості, але і в якості, зазначає Томас Штайн (Thomas Stein), колишній глава європейського відділення звукозаписної студії "Sony-BMG" та член журі німецького телевізійного кастинг-шоу DSDS ("Німеччина шукає суперзірку"), в якому змагаються виконавці- Німеччини. "Ніколи ще не було такого безперервного потоку хорошою німецької музики", - пояснив продюсер. Німецька музика, на думку Штайна, звучить сьогодні набагато сучасніше, ніж раніше, і цілком може скласти конкуренцію тим же американським виконавцям.

Втім, найуспішнішим німецькомовним виконавцем в Німеччині залишається королева шлягерів Гелєн Фішер (Helene Fischer), яка народилася в родині російських німців у Сибірі й виросла в Німеччині. 2014-го вона очолила хіт-паради року в категоріях "сингл" і "альбом", а в 2015-му, знов очоливши гарячу п'ятірку року серед "альбомів", встановила рекорд. До неї в історії німецьких хіт-парадів з 1977 року нікому ще не вдавалося виходити в лідери річних рейтингів популярності двічі. Її сингл "Atemlos" двічі отримував головну німецьку музичну нагороду "Echo", а по числу електронних завантажень Гелєн Фішер встановила новий рекорд, наблизившись до мільйонної позначки.

Успіх Фішер підтверджує неминущу популярність шлягера серед німців, що, в свою чергу, дозволяє зробити деякі висновки про особливості німецького характеру. Музичні переваги, як відомо, багато чого можуть розповісти про окрему людину та суспільство загалом. Так от: у той час як у всьому світі прийнято вважати німців народом дуже строгим і доболю помішаним на порядку, то хіт-паради відкривають зовсім іншу сторону німецької душі: німці, які обожнюють шлягери в усіх їхніх різновидах, від фольклорного кічу до банальної естрадної попси, по суті своїй - сентиментальні й, очевидно, залюбки танцюють.

Зараз ви читаєте новину «"Нова німецька хвиля - 2": у країні все популярніші пісні рідною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі