четвер, 08 жовтня 2015 18:57

"Не люблю ці 84% росіян, які закликають вбивати українців" - Нобелівський лауреат Алексієвич

"Не люблю ці 84% росіян, які закликають вбивати українців" - Нобелівський лауреат Алексієвич
Фото: radiosvoboda.org

Лауреат Нобелівської премії з літератури за 2015 рік білоруський письменник Світлана Алексієвич заявила, що любить гуманітарний російський світ, але не любить "русский мир" політиків, передає білоруська служба "Радіо Свобода".

"Той світ, перед яким схиляється вся планета. Перед тією літературою, балетом, великий музикою – так, я люблю цей світ. Але я не люблю світ Берії, Сталіна, Путіна, Шойгу. Це не мій світ", – заявила вона.

Письменниця зазначила, що вручена їй Нобелівська премія є наслідком накопиченої радянської та пострадянської культури.

"Культури білоруської, російської. Це ж все-таки я писала 30 років", – пояснила вона.

Алексієвич додала, що дехто і в Білорусі заявляє, що вона ненавидить не тільки владу, але і білоруський народ.

"Я думаю, ніхто не любить правду. Я кажу те, що думаю. Я люблю російський народ, я люблю білоруський народ, мої родичі з боку батька були білоруси, мій улюблений дідусь... Так що я відчуваю, що це моя батьківщина, моя земля. І в той же час моя бабуся, моя мати – українки. Я дуже люблю Україну. І коли я недавно була на Майдані і бачила фотографії "Небесної сотні", я стояла і плакала. Це теж моя земля. Так що ні, це не ненависть... Важко бути чесною людиною в наш час. І треба не піддаватися цьому угодовству, на яке тоталітарна влада завжди розраховує. Я люблю таку книгу "Совість нацистів". Там про те, як фашизм вповзав у життя німців в 30-ті роки. Спочатку, коли німцям говорили: не ходи до того лікаря, не ходи до того кравця, вони навпаки йшли до єврейських лікарів. Але дуже потужно працювала машина, натискала на кнопки найпримітивніші. Те, що ми сьогодні бачимо, особливо в Росії, за 10 років вони зробили зовсім інший народ", – заявила вона.

Алексієвич додала, що "не любить 84% росіян, які закликають вбивати українців" і наголосила , що частина України була "окупована і захоплена" іншою країною.

Сьогодні Лауреатом Нобелівської премії з літератури стала народжена в Україні білоруська письменниця Світлана Алексієвич.

Зараз ви читаєте новину «"Не люблю ці 84% росіян, які закликають вбивати українців" - Нобелівський лауреат Алексієвич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі