Ексклюзиви
четвер, 03 вересня 2015 15:47

Наталка Доляк презентувала книгу про українця, який врятував Черчилля
3

"Юрій Будяк допоміг втекти із бурського полону журналісту Уїнстону Черчиллю. Вперше він трапився мені кілька років тому в переліку українців, що прославились у світі. Там було багато, від спортсменів до космонавтів. Він вразив мене найбільше, бо факт цікавий, але я про нього ніде раніше не чула. Потім коли підбирала тему для свого роману, то відразу з пам'яті випливла ця постать. Як почала шукати про нього, виявилось, що він прожив дуже активне життя. Починаючи від англо-бурської війни в Південній Африці і завершуючи Другою світовою, - розповіла кореспонденту Gazeta.ua письменниця Наталка Доляк. У вінницькій книгарні "Є" презентувала новий роман "Загублений між війнами".

В книзі йдеться про вихідця з Полтавщини, письменника і поета Юрія Покоса (Будяка). Двадцятилітнім він вирушив повоювати з бурами проти англійців. Згодом за сприяння Черчилля побував в Англії. Потім мандрував Францією, Італією, Синґапуром, Туреччиною. Повернувся на українські землі і був сільським вчитель. Під час революції працював в апараті Центральної Ради. З приходом більшовиків, Будяка двічі арештовували. Після третього арешту, мусив відбути п'ять років у таборах. Помер у Києві в 1942 році.

"Щоб описати епізоди в Африці, я два тижні вивчала тамтешні мапи, - ділиться письменниця. - Перемальовувала їх собі у чорновик, підписувала річки, населені пункти. Для реконструкції історичних моментів фантазії недостатньо. Треба було чітко знати, де були війська, як вони билися, на яких конях пересувалися, який побут мали."

Книгу Наталка Доляк присвятила батьку.

"Коли я писала роман, він смертельно хворів. З одного боку в мене була можливість писати і не ходити на роботу. З іншого, я "йшла" у творчість щоб відволіктись. Тому писався "Загублений між війнами" під впливом наших відносин з батьком. Якісь риси батька відобразились і на героєві роману. Обоє проходили через багато складних життєвих ситуацій і залишились людьми", - сказала Доляк.

Зараз ви читаєте новину «Наталка Доляк презентувала книгу про українця, який врятував Черчилля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі