вівторок, 25 жовтня 2016 20:15

Напівживого хлопця та напівмертвого чоловіка показали у конкурсних програмах "Молодості"

Напівживого хлопця та напівмертвого чоловіка показали у конкурсних програмах "Молодості"

На кінофестивалі "Молодість" представили конкурсну студентську та короткометражну програми. 19 студенських фільмів та 17 стрічок короткого метру.

Румунська режисерка Ралука Унґуряну у Києві представила свій фільм "Гіркий смак". Ігрова стрічка триває 20 хвилин. Знята в 2016 році. По сюжету літній чоловік потребує операції. В нього проблеми з травленням, тому дідусь весь час відчуває гіркий смак у роті. Дружина примушує його поїхати в лікарню, де попередньо все організувала. Але головний герой випадково стає пацієнтом іншого лікаря. Виявляється, що він з ним має серйозні зв'язки. Те, що мало бути просто медичним втручанням, перетворюється на зустріч із долею. Фільм повторно покажуть 26 жовтня в кінотеатрі "Жовтень" о 19:30.

"На перший погляд це цілком медична історія. Та насправді це не так. Я хотіла показати, як можуть переплітатися долі. Й до чого це може призвести. Стрічка зроблена на моєму голому інтузіазмі. Я була режисером, продюсером. Актори ж були моїми друзями. Я живий доказ того, що якщо дуже хочеш робити кіно, то нічого не може тобі завадити. Ну принаймні кіно в його короткометражному вимірі", - каже Ралука Унґуряну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зі знімального майданчика на червону доріжку" – відкрився кінофестиваль "Молодість"

Режисер з Португалії Педру Перальта на "Молодість" завітав з дебютною роботою у кіно. Педру сам написав сценарій для ігрової короткометражної стрічки "Вознесіння". В ній на світанку група селян намагається врятувати молодого чоловіка, який потрапив у колодязь. Жінки затуляють обличчя. Чоловіки намагаються стійко витримати все, що відбувається. У центрі всього – мати, яка чекає на порятунок сина. Очікуванню кінець. З глибин землі з'являється тіло хлопця. Вперше картину представили на Тижні критики Каннського кінофестивалю.

"Щоб створити цей фільм я витратив багато часу і мало грошей. Всі, хто знімалися професійними акторами не були. Щоб отримати потрібний результат я довго заслуговував їх довіру і проводив безліч репетицій. Хоча у роботі всього декілька слів. Цей фільм про відчуття. Я не знаю, чи помер головний герой. Можливо, що дива не сталося. Я не релігійна людина. Але на фільм надихнуло зображення Діви Марії з Ісусом на руках. Стрічку присвятив другу, який помер. Я дуже сумував за ним. Він часто мені снився. Уві сні ми разом гуляли, багато говорили, відвідували вечірки. Це тривало протягом довгого часу, я навіть звик. Але одного разу мені наснився інший сон. Друг не посміхався і не давав порад, як зазвичай. Просто йшов геть, а я залишався стояти на місці. Це засіло в моїй голові. Я зрозумів, що потребую власного обряду прощання. Зробив його у формі фільму," - каже Педру Перальта.

Картина "Страх" представлена у конкурсній програмі "Студентські фільми". Над нею працювала команда з Словаччини і Чехії. Головний герой стрічки хлопчик Марек стає свідком жорстокого нападу на людину в автобусі. Єдине, що він може зробити, це зняти все на мобільний телефон. Фільм не мав бюджету. Режисер картини Міхал Блашко вперше представляв її минулого року у Сан-Себастьяні.

"Страх - це почуття головного героя. Він не знає, як пережити ті емоції, які його захлинають. Історія вигадана, але має реальну основу. Кілька років тому у Словаччині стало популярне відео, на якому 5 підлітків в автобусі б'ють одну людину. Ніхто не намагається їй допомогти, хоча там купа народу. Всі дістали гаджети і фільмують подію. Мене це неймовірно вразило, і я вирішив розвинути тему", - каже Міхал Блашко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кінофестивалі "Молодість" заборонили їсти попкорн

Єдина українська стрічка представлена у цій програмі - це експерементальна робота студента КНУТКіТ ім.Карпенко-Карого Романа Волосевича "Веліал". Представники Молодості помітили її на фестивалі студентських фільмів "Пролог" і запросили до себе. Відтак стрічка Романа братиме участь і в студентському, і в національному змаганні.

"Все почалося з палаючих торфяників. Я знімав їх у селі Романівка. Тоді зрозумів, якою стане ця робота. Вона документальна. В ній немає головного героя і не відбувається дія. Я показав місто, його атмосферу. Уникав політичної ситуації, та й загалом ситуації в країні. Навіть не прив'язав фільм до окремого міста, бо знімав у Києві та Львові. При чому глядач не відчує різниці, де яке місто. Вони утворюють єдиний спільний простір", - каже Волосевич.

46-й міжнародний кінофестиваль "Молодість" відкрився у столиці 22 жовтня. Покажуть 295 фільмів із понад 60 країн світу. Переможець отримає золотого "Скіфського оленя" та $10 тис.

Зараз ви читаєте новину «Напівживого хлопця та напівмертвого чоловіка показали у конкурсних програмах "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі