Ексклюзиви
понеділок, 05 грудня 2016 09:00

Найкращий фільм усіх часів і народів знімали в Одесі

"Ідея зняти знамениті одеські сходи прийшла, коли сидів на них і їв вишні. Кісточки падали, стрибаючи до самого моря", - згадував режисер Сергій Ейзенштейн про задум свого фільму "Броненосець "Потьомкін".

Прем'єра картини відбулась 5 грудня 1925 року в Першому держкінотеатрі Москви. Приурочили до ювілею першої російської революції 1905 року.

Автор: http://2queens.ru/
  Матроси Броненосця "Потьомкіна"
Матроси Броненосця "Потьомкіна"

Дія стрічки розгортається в Одесі на початку XX ст. Матроси броненосця "Князь Потьомкін-Таврійський" повстали проти командування, бо їх годували їжею з хробаками. Бунт придушили, а його ідейного ватажка Григорія Вакуленчука вбили. Унтер-офіцер походив із сучасної Житомирщини. Одесити зібралися на його похорон. Каральні загони солдат розстріляли городян. Для придушення повстання також викликали Чорноморську ескадру. Матроси з броненосця "Потьомкіна" відмовилися стріляти по мирних жителях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канадець зняв фільм про Голодомор

Найзнаменитіший епізод "Броненосця "Потьомкін" - дитячий візочок убитої одеситки котиться вниз Потьомкінськими сходами. Його фільмували без оператора. Об'єктив знімав сам. Камеру кидали зі сходів, а знизу її ловили руками. Після цієї сцени сходи почали називати Потьмкінськими.

У фіналі стрічки на щоглі броненосця повстанці піднімають червоний прапор. На чорно-білій плівці стяг виглядав би занадто темно, тому знімали біле полотнище. Для копії фільму, призначеного для прем'єри у московському Большому театрі, на 108 кадрах, де з'являється прапор, Сергій Ейзенштейн вручну пензлем на кіноплівці розфарбував прапор червоним.

Автор: http://2queens.ru/
  Червоний стяг, піднятий на щоглі Броненосця "Потьомкіна" був вручну викрашений на кіноплівці Ейзенштейном
Червоний стяг, піднятий на щоглі Броненосця "Потьомкіна" був вручну викрашений на кіноплівці Ейзенштейном

Після продажу негатива фільму в Німеччину 1925-го, розстріл одеситів перенесли з початку у кінець картини. Така, відмінна від авторської, версія "Броненосця "Потьомкіна" йшла у світовому прокаті.
Міністр пропаганди Третього рейху Йозеф Геббельс 1933-го назвав радянську картину "незрівнянною з кінематографічного погляду".
1958 року "Броненосець "Потьомкін" назвали "найкращим фільмом усіх часів і народів".

Зараз ви читаєте новину «Найкращий фільм усіх часів і народів знімали в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі