пʼятниця, 18 квітня 2014 15:35

Найцікавіші фільми першого в Україні кінофестивалю урбаністики
14

Гамма

Перший міжнародний фестиваль кіно та урбаністики "86" відбудеться у Славутичі.

За чотири дні в наймолодшому місті України покажуть вісім повнометражних документальних фільмів і три спеціальні програми коротких метрів. Серед них підбірка урбаністичних короткометражок "Гра в міста", вибрані фільми про Чорнобиль в програмі "Чорнобильський набір" і спеціальний екологічний кінопоказ "Ровер" з велогенератора просто неба.

Пройде фестиваль з 24 по 27 квітня.

Почнеться виїзний кінофорум показом короткометражної урбаністичної добірки "Гра в Міста". Серед них новий фільм "Метро" Романа Бондарчука про 9 грудня 2013 року, коли центральні станції Київського метро закрилися через загрозу теракту; хіт Венеційського кінофестивалю грецький фільм "За рамками" та переможець київського фестивалю Молодість-2013 - короткометражка "Повернення" Олександра Ратія.

На фестиваль "86" приїде оскарівський номінант Роберт Стоун із новим фільмом про майбутнє атомної енергетики "Обіцянка Пандори" (Pandora's Promise). Стрічка (володар призу глядацьких симпатій кінофестивалю "Санденс") досліджує можливості використання технології, яка викликає найбільший страх, для порятунку планети від кліматичної катастрофи та визволення з полону злиднів мільярдів людей у країнах, що розвиваються. Адже після атомної бомби та ядерних аварій на кшталт Фукушіми атомна енергія стала синонімом глобальної катастрофи.

Учасник Берлінського кінофестивалю режисер Фагад Мустафа представить у Славутичі "Знеструмлені" (Powerless) про індійське місто Канпур. 

Сотні людей в індійському Канпурі ризикують життям, видираючись по опорах ліній електропередач, намагаючись вкрасти електроенергію. Адже 15-годинні перебої в електропостачанні залишають їх без будь-яких засобів до існування. Між ними та поліцією, яка намагається зупинити розкрадання – протистояння. Стрічка досліджує обидві сторони конфлікту.

Крім них до Славутича завітає операторка фільму "Труба" про російський газопровід Уренгой-Ужгород Алєксандра Іванова. Фільм Віталія Манського - це історія про Європу, яка починається в безлюдному просторі вічної зими російського Сибіру та закінчується на затишних пляжах Біскайської затоки. Фізично вони сполучені між собою газопроводом "Західний Сибір – Західна Європа". Труба не просто з'єднала, але й нерозривно повязала "цю" Росію з "тією" Європою.

Також покажуть фільм "Житло для всіх" про спекуляції на ринку нерухомості. Представить його на фестивалі продюсер фільму Рауль Мігель. Невдовзі після того, як "бульбашка" ринку нерухомості США луснула, така ж доля спіткала й Іспанію. Майбутнє понад трьох мільйонів помешкань під питанням. Режисер у фільмі піднімає питання: "Яким чином людина і природа заново освоюють цей простір?"

Особлива добірка фестивалю "Чорнобильській набір". Тут також представлені короткометражні фільми. Приміром, французька "Чорнодіти" про трьох сиріт із фізичними вадами, які вирішують знайти свою матір. Діти вважають, що вона – Атомна Станція. "Історія Леоніда" про міліціонера з с. Копачі, який жив за три кілометри від чорнобильського реактора. Раптово він опинився в епіцентрі катастрофи, що зруйнувала його життя, здоров'я, і загрожує майбутній дитині. 

У рамках фестивалю також відбудеться Дискусійна платформа за участі культурних активістів та менеджерів культури зі всієї України (секція "Економіка культури малих міст") та представників влади з міст-супутників атомних електростанцій (секція "Сталий розвиток міст"). Подією-закриття стане прем'єра унікальної документальної п'єси "Внутрішній Славутич".

Вхід на всі події "86" безкоштовний. 

Зараз ви читаєте новину «Найцікавіші фільми першого в Україні кінофестивалю урбаністики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі