Ексклюзиви
середа, 26 серпня 2015 13:00

На початку вересня у Києві пройде X міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва
5

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM цього року відзначить свій ювілей: 10-й огляд кращої світової анімації для гурманів пройде на київському "АртПРИЧАЛІ" з 3 по 6 вересня.

Фестиваль LINOLEUM прагне не тільки відкривати нові імена в художній анімації, підтримувати новітні технології, але і вписати Україну у світовий контекст – привернути увагу зірок світової анімації та медіа-арту, показати на закордонних майданчиках роботи наших художників та сприяти відродженню анімаційної індустрії в Україні.

"Наш фестиваль народився як заклик звернути увагу на анімацію, як надзвичайно потужний медіа-напрям у мистецтві – емоційний, технічно різноманітний і здатний апелювати до будь-яких прошарків суспільства і до найактуальніших тем. На жаль, анімацію досі недооцінюють і часто вважають виключно дитячою. Я щасливий, що ми можемо змінювати цей стереотип, привозити в Україну таких зірок, як Білл Плімптон, Гаррі Бардін чи Мотомічі Накамура, і що наші учасники далі активно працюють над фільмами, рекламою чи музичним відео, як, приміром, минулорічний переможець фестивалю і автор нового кліпу гурту ТНМК Сашко Даниленко",- Михайло Царьов, засновник фестивалю LINOLEUM.

Тема цьогорічного фестивалю – ХМАРИНА ПИЛУ – одночасно звертається до українських суспільних зрушень та до світових технологічних трендів: після глобальних змін в Україні у повітря ніби здійнялася ціла хмарина пилу, котра заважає побачити реальний стан речей довкола. Цю хмарину може віднести вітром, або ж пил просто осяде. З іншого боку, хмарина (CLOUD) може приховувати в собі і зберігати безліч інформації із різних куточків світу.

Так чотири дні фестивалю представлятимуть різні жанрові і тематичні "хмарини-програми": сучасна анімація в музиці, анімація в рекламі. Крім того на глядачів чекають колекція найкращих робіт за всю історію фестивалю "Best of 10 years Linoleum", програма "Best of Animate Cologne", представлена партнером – фестивалем CologneOFF з німецького Кельна і, звісно, покази робіт переможців і конкурсантів ювілейного фестивалю LINOLEUM.

В рамках Фестивалю відбудеться круглий стіл для професіоналів анімації – художників, рекламістів, телеменеджерів. А головною зіркою цьогорічного LINOLEUM стане японець Мотомічі Накамура зі своїми майстер-класами та арт-перформансами.

"Ми підтримуємо фестиваль вже другий рік. І робимо це не тільки з любові до мистецтва. Анімація для нас –дуже важливий напрямок бізнесу. Нам дуже важливі нові, свіжі ідеї, а фестивальний майданчик – якраз те місце, де можна знайти натхнення",- Поліна Толмачова, PR та маркетинг директор, FILM.UA Group.

Журі фестивалю оголосить свій вердикт уже на старті форуму, а судитимуть роботи у двох номінаціях: загальний світовий конкурс, на гран-прі якого можуть претендувати усі надіслані на LINOLEUM роботи, та національний конкурс. Головою журі LINOLEUM стане легендарний український режисер, автор культових "Острова скарбів", "Лікаря Айболита" і "Капітана Врунгеля" Давид Черкаський.

Призовий фонд цьогорічного фестивалю складе 5 тисяч доларів. Крім того, вже традиційно на фестивалі буде вручено грант дитячій анімаційній студії. Особливий інтерес для вітчизняних аніматорів становитиме той факт, що із стрічок, надісланих на фестиваль, а також із найкращих робіт за усі 10 років, організатори формуватимуть власну програму, котра представить LINOLEUM наступного року у Кельні на фестивалі CologneOFF.

"Фестиваль ювілейний, і дуже хочеться, щоб він запам'ятався чимось особливим! Думаю, найголовніше у цьогорічному фестивалі – градус творчої свободи. Ми вже традиційно чекаємо на ексклюзивну аудиторію – художників, рекламістів, просто прогресивних і допитливих людей, які шукають нового і хочуть стати свідками народження нових ідей. Саме вони згодом впливатимуть на масову культуру і будуть створювати моду",- El Кравчук, креативний продюсер фестивалю.

Довідка: Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM заснований 2006 року у Москві. Його ідейним натхненником став меценат і громадський діяч Михайло Царьов. 2014 року фестиваль переїхав до Києва. Назва фестивалю походить від слів line – лінія (англ.) та oleum–олія (лат.) і вшановує пам'ять одного з піонерів анімації – канадського режисера, лауреата премій Оскар і BAFTA, володаря Золотого ведмедя Берлінського кінофестивалю Нормана Мак Ларена, який, створюючи свої фільми, використовував метод безкамерної зйомки - малював олією на кіноплівці.

Мотомічі Накамура. Народився в Токіо, закінчив нью-йоркський коледж Parsons School of Design. Нині живе та працює в США. До поля його мистецьких інтересів належать анімація, відео-інсталяція, цифрова графіка, віджеїнг, а головними ознаками творчої манери є абсолютний мінімалізм у роботі з кольором і графічними елементами, а також звернення до базових людських емоцій і страхів. Накамура працював для Sony, MTV, Sci Fi channel, його роботи були представлені у проектах нью-йоркських музеїв MOMA, the Whitney Museum of American Art's, the New Museum of Contemporary Art, в Музеї прикладного мистецтва у Франкфурті (Німеччина).

Організатори фестивалю: "Michael Tsarev Art Projects" (Німеччина); FILM.UA Group (Україна).

Зараз ви читаєте новину «На початку вересня у Києві пройде X міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі