пʼятниця, 26 липня 2013 13:00

Можновладці в пеклі - класичний сюжет, в якому абсурдно шукати провокації - про вандалізм у Мистецькому Арсеналі

Автор: Фото: facebook.com
  Останнє фото роботи Володимира Кузнєцова в процесі виконання
Останнє фото роботи Володимира Кузнєцова в процесі виконання
Те, що відбулося в Мистецькому Арсеналі - це акт вандалізму. Розказав у коментарі Gazeta.ua відомий український арт-критик Констянтин Дорошенко.

Роботу Володимира Кузнєцова "Коліївщина: Страшний суд", яку він упродовж кількох днів готував до відкриття виставки "Велике і Величне" в Мистецькому Арсеналі, заборонили. Художник припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

"Безперечно куратор може відмовитися від тої чи іншої роботи чи навіть того чи іншого митця під час розробки проекту, - каже Констянтин Дорошенко. - Але те, що відбулося в Мистецькому Арсеналі - це є вандалізм. Це є акт знищення художнього твору і щонайменше - це те, що називається хуліганством. Таких речей не може робити людина. Навіть якщо це зробить просто людина - це вже хуліганство, якщо це зробить керівник державної культурної установи - то це просто скандальна ситуація."

"Я бачив начерк який публікував на свої сторінці у Фейсбук Володимир Кузнєцов. Це абсолютно класичний варіант того, як малювали Страшний суд ще в Середньовіччі" - додає арт-критик. І подібну заборону полотна вважає просто демонстрацією невігластва та маніфестацією професійної некомпетенції.

"Я не знаю як треба любити християнство, щоб напевно жодного разу не бути в Храмі Божому і не бачити розписи Страшного суду, де завжди ще з його перших розписів у пеклі малювалися єпископи, королі, можновладці. Це настільки класичний сюжет, що знайти в ньому щось провокаційне - абсолютно абсурдна ситуація" - говорить Констянтин Дорошенко.

"Думаю, що на серйозному рівні держава мусить розібратися з професійною пригодністю людини, яка дозволяє собі акти вандалізму, керуючи культурною установою".

Як пояснила сама гендиректор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна у коменатрі Art Ukraine, робота Кузнєцова, яка була створена у стінах Арсеналу, не буде експонуватись на виставці, бо вона "в результаті не вписалася в концепцію і загальний контекст виставки."

"Це рішення не є актом цензури, тому що воно не обумовлено директивами інститутів влади. Це рішення продиктоване концепцією проекту і лежить в межах кураторського права вибору художніх творів, які відповідним чином розвивають і наочно ілюструють головну ідею виставки", - пояснила Заболотна.

Володимир Кузнєцов розкриває задум своєї картини наступним чином: "На фото, яке я зробив вчора видно все, що було зображено: Ірина Крашкова, зґвалтована міліціонерами у Врадіївці, власне міліціонери в котлі - чорнобильському реакторі, на задньому плані горить також і сама атомна станція. Я додав тему Чорнобиля, зобразив чорнобильця-ліквідатора не тільки тому, що це вічно болюча тема - зараз у зв'язку зі святом Хрещення Русі чорнобильців, інвалідів-ліквідаторів, які вже місяць стоять під Кабміном, збираються прибрати, зачистити", - розповів розповів художник у коментарі Art Ukraine.

Як відомо, виставка "Велике і величне" триватиме у Мистецькому Арсеналі з 27 липня по 22 вересня. Захід приурочений до 1025-річчя Хрещення Київської Русі і проходить за підтримки президента України.

Зараз ви читаєте новину «Можновладці в пеклі - класичний сюжет, в якому абсурдно шукати провокації - про вандалізм у Мистецькому Арсеналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі