четвер, 21 травня 2015 17:53

"Можливо, треба було жити, як всі, а я хотів інакшим бути завжди" - як відбувся триб'ют Скрябіна у Палаці спорту
14

Фото: Ольга Богачевська

"Кузьма живий!" - скандували кілька разів протягом концерту-триб'юту гурту "Скрябін" 20 травня у столичному Палаці спорту. У пам'ять соліста команди, шоу-мена і письменника Андрія Кузьменка виступили 24 артисти. 2 лютого він загинув у ДТП на Дніпропетровщині у віці 46 років.

- Здесь народу будет больше, чем на Марсе, - хлопці стають у чергу на вході до Палацу спорту. Згадують концерт американського рок-гурту "30 second's to Mars" два тижні тому в Києві.

Поки запускають глядачів, музиканти Скрябіна спілкуються зі ЗМІ. Почуваються якось незручно, не у своїй, наче ролі. У більшості випадків завжди говорив Кузьма за весь колектив. Крім того, мабуть, очікували, що кілька разів їх запитають, чи будете грати без Кузьми, коли і з ким. Поки нічого конкретного не відповідають. Але дають зрозуміти, що гратимуть далі точно. І це тішить, незважаючи на дурні зауваження з-під мікрофонів і диктофонів, мовляв, а хіба вам не соромно грати далі, коли Кузьма помер.

- Стыдно продолжать заниматься любимым делом? – не усвідомлює, що від нього хочуть почути гітарист Олексій Зволинський.

До зали набивається кілька тисяч шанувальників. Спершу місця у секторах наполовину порожні, більшість туляться у фан-зонах. Під кінець концерту вони заповняться. Над сценою висять три екрани. На середньому – чорно-біле фото усміхненого Кузьми. Саме таким він і запам'ятається більшості глядачів назавжди. По обидва боки – "горять" свічки.

Однією з перших виступає Руслана зі своєю присвятою колезі "Ти ще відкриєш очі".

"Він жив заради сім'ї та заради друзів. Після себе залишив справжні речі. Мені ще до нього рости і рости. Ми будемо дотичні до всього, що Світлана (дружина Андрія Кузьменка Gazeta.ua) дозволить зробити, - каже співачка Руслана після свого виступу. - У нього багато залишилося недоробленого. Світлана сказала, що не заходила ще навіть в студію, бо боїться. Він так акуратно все поскладав і залишив. Чого він так усе поскладав? Пісню, яку я зараз виконувала "Ти ще відкриєш очі" вважайте, що написав сам Кузьма. Мені здалося, він просто прийшов, взяв Сашка, щоб той написав текст. Бо чоловік каже, що ніколи не писав таких слів і так не грав".

Сашко Положинський, Олександр Пономарьов та Валерій Харчишин виконують соціальну лірику, "Історію", "Сам собі країна" та "Кинули" відповідно. На екранах з'являється хроніка з Майдану, війни на Донбасі та засідань депутатів.

Від того здається, що втрата Кузьми стає в один ряд із загальнонаціональними у цій боротьбі. Бо у такий час не вистачає підтримки і дороговказу такого, який він задавав. Часто йшов уперед на кілька кроків у якійсь своїй громадянській позиції, допомагав бійцям, його не завжди розуміли, але до його думки прислухались. Зі смертю Кузьми, наче відійшла ціла епоха дитинства та юності цілого покоління. Враження, наче уже у твоїх проблемах не допоможе старший брат, а потрібно відходити від інфантильності і самому вирішувати, що правильно і як далі.

Голова союзу Захисників Кордону Олександр Лебідь оголошує нагороду для Андрія Кузьменка "Захисник кордону батьківської землі". Передає батькові Віктору Кузьмичу. Увесь зал затягує гімн України та аплодує пану Віктору.

"С 2013 по 2014 год был около 5 раз на его концертах. Купил вчера книгу воспоминаний мамы Андрея. Прочитал несколько страниц - всё так легко и душевно написано. Только сейчас осознал, что это первый концерт "Скрябина" без Кузьмы. Все ожидали большего. Подсознательно ждали выхода на сцену Кузьменко Андрея", - розповідає шанувальник гурту Дмитро.

Чуттєво і надривно виконує пісню "Спи собі сама" Андрій Хливнюк. Під час ліричних композицій на екранах уже відео з особистих архівів Кузьми, відео і фото з концертів чи шоу, які вів музикант на телебаченні.

Мабуть, через одну пісню не можливо стримати сліз. А під "Мамо" уже й рочулювались чоловіки поряд. Її ніхто не співав, ввімкнули кліп, а на сцені танцювали діти.

"Мовчати" дуетом виконали Ірина Білик і Святослав Вакарчук.

- Кузьма, дякуємо, що ти зібрав нас разом і всіх об'єднав, - каже Вакарчук після виступу і йде зі сцени.
- И ушел? Я ожидал, что он что-то больше скажет, - чоловік під сценою притримує сумку та кофтину дівчини поряд.

Завершувала концерт Наталя Могилевська піснею "Старі фотографії". Після під кліп "Місця щасливих людей" на сцену вийшли усі артисти. Концерт тривав 2,5 години. Наступний триб'ют гурту "Скрябін" відбудеться у Львові 21 червня.

Зараз ви читаєте новину «"Можливо, треба було жити, як всі, а я хотів інакшим бути завжди" - як відбувся триб'ют Скрябіна у Палаці спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі