Ексклюзиви
пʼятниця, 05 лютого 2016 15:13

"Меріленд": вийшов нетиповий романтичний трилер про військового в тілі охоронця

Вечори французького кіно цього року розпочалися франко-бельгійським трилером "Меріленд". Прем'єра стрічки відбулась в травні 2015-го року на Каннському фестивалі в секції "Особливий погляд". Що такого "особливого" зняла режисерка Аліс Винокур?

По-перше, різні країни обрали різні назви для стрічки, що, на мій погляд, дуже показово. Якщо дивитися фільм в оригіналі, то на екрані побачите "Maryland", а от у субтитрах з'являться "Disorder" ("Розлад". - Gazeta.ua ), "Телохранитель" і "Меріленд" - залежить від того, проживаєте ви в Америці, Росії чи в Україні. Говорячи про сюжет, то всі три назви добре його відображають, але якщо "Меріленд" і "Розлад" звучать досить абстрактно, лишаючи якусь інтригу, то "Телохранитель" - це, по-перше, дуже прямо, а по-друге, назва відсилає до відомого фільму 1992-го року "Телохранитель" Міка Джексона.

Хоча гран-прі в Каннах цього року взяла драма "Діпан" Жака Одіара, виконавчий директор Французького інституту в Україні Матьє Арден на відкритті в кінотеатрі "Київ" зауважив:
- Жака Одіара я дуже люблю, але "Діпан" не найбільш улюблений мій фільм. Мені подобається "Меріленд".

 

"Меріленд" - це драма про чоловіка на ім'я Вінсент. Після повернення з війни в Афганістані йому пропонують підробіток - бути охоронцем дружини одного з найвпливовіших ліванських бізнесменів у маєтку під назвою "Меріленд". Вінсент відчуває потяг до жінки, яку має захищати, але в той же час його переслідують галюцинації та спогади з війни. Чоловік Джессі їде у справах, коли в "Меріленд" приходить справжня загроза.

 

Стрічка знята в холодних сірувато-блакитних кольорах, що дуже добре відповідає загальному настрою й атмосфері фільму. Роль Вінсента грає Маттіас Шонартс, відомий своєю роллю в "Іржі та кістках", Джессі - це Дайан Крюгер ("Троя", "Безславні виродки", "Пан Ніхто", "Одержимість"). Дуже важливим є звук у фільмі. Під час всієї стрічки герой Шонартса чує якийсь пронизливий вереск, що відволікає його від своєї роботи. До того ж, як і будь-який інший трилер, "Меріленд" тримає глядача в напрузі. Але робить це з допомогою аудіальних прийомів: вдало підібрана музика, яка промовляє аудиторії "от зараз щось точно буде", гавкання собаки, плач дитини, телефонний дзвінок - це дуже важливі прийоми, які допомогають самому опинитися на зеленому охайно підстриженому газоні "Меріленду".

 

За сюжетом, Вінсент - це військовий в тілі охоронця. Здається, що він все ще знаходиться на війні. Він всюди бачить потенційну загрозу, тому добре робить свою справу. Цікаво, що Винокур і Шонартс працювали над стрічкою 2 роки. За словами режисерки, вона помітила щось тваринне в акторі, тому й віддала цю роль йому. Вона хотіла знімати його, як зазвичай чоловіки знімають жіночі ролі, - бачачи в об'єктиві об'єкт пристрасті та жаги. Хоча режисерка відмічає, що його образ є набагато глибшим. Сама стрічка - це результат переживання Винокур. Вона передивлялась фотографії з війни в Афганістані, які розповіли їй про те, як важко військовим адаптуватися до звичайного життя. Тоді вона вирішила поговорити з чоловіками, які пройшли війну. Їхні розповіді про страхи, складнощі та стресс, який вони постійно відчувають, лягли в основу образа Вінсента.

"Меріленд" - це нетипово французький нетиповий трилер. В ньому немає експресивної динаміки, притаманної цьому жанру, в ньому майже відсутні діалоги, багато гарних планів та деталей. Це романтичний трилер, де "романтичний" грає таку ж важливу роль, як і "трилер".

В український прокат фільм вийшов 4 лютого. Й для тих, хто обирає між "Грою на пониження", "50 відтінками чорного", "Брукліном" та "Мерілендом", раджу подивитись останній. Всі інші ви все одно подивитесь, бо про них уже забагато говорять.

Зараз ви читаєте новину «"Меріленд": вийшов нетиповий романтичний трилер про військового в тілі охоронця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі