Ексклюзиви
середа, 23 січня 2013 17:26

Київський поет, хворий на ДЦП, свої поезії набирає кінчиком носа на клавіатурі

Київський поет Юрій Тітов з дитинства хворіє на ДЦП. Своє поезії він набирає кінчиком носа на комп'ютерній клавіатурі.

"Юра отримав травму під час пологів. Лікарі казали, що він до трьох років вирівняється, але цього не сталося. Абетку почали вчити, коли йому рік виповнився. Мені тоді здавалося, що він літери завжди знав - з першого разу всі запам'ятовував. В чотири роки він вже сам читав книжки. А я сиділа біля нього і лише перегортала сторінки", - розповіла кореспонденту мама поета Лідія Петрівна.

"Друкувати носом Юрко почав у 5 років. Тоді чоловік приніс з роботи старенький комп'ютер. Син сів за клавіатуру і почав носом текст набирати. Проблем зі правописом у нього не було. Вчителі, які приходили до нас додому, дивувалися: "Дітям з порушенням мови важко писати слова. А ваш Юра майже не робить помилок", - додала вона.

Перша збірка Юрія Тітова "Вічний шлях" вийшла 1997-го року. Її допомогла видати поетеса Ганна Чубач. Коли Тітову виповнилося 19 років, його прийняли до спілки письменників.

"На той час він був наймолодшим членом спілки. Спочатку Юрко писав російською, а після проголошення незалежності перейшов на українську. Він самотужки вивчив англійську та італійську. Зараз робить переклади", - сказала Лідія Петрівна.

Зараз Юрій Тітов - автор 9 поетичних збірок. Він - лауреат Всеукраїнських радіофестивалів "Осіннє рандеву", "Прем'єра пісні" та "Рідна мати моя", лауреат православного фестивалю "Благодатне небо" та літературно-мистецької премії імені Дмитра Луценка "Осіннє золото".

"В нашого Юри вільного часу немає. Раніше 12 ночі він ніколи спати не лягає. Дуже часто засиджується за комп'ютером до третьої ночі. Працювати за комп'ютером може без перерви 2 години", - розповіла Лідія Петрівна.

Зараз ви читаєте новину «Київський поет, хворий на ДЦП, свої поезії набирає кінчиком носа на клавіатурі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі