вівторок, 21 лютого 2017 09:00

Хрестилися, стрибали і матляли головами в храмі, щоб Матір Божа прогнала Путіна

Хрестилися, стрибали і матляли головами в храмі, щоб Матір Божа прогнала Путіна
Російський феміністичний панк-рок-гурт Pussy Riot

Участні російського панк-гурту Pussy Riot провели акцію протесту "Богородиця, Путіна прожени! " 19 лютого 2012-го в Богоявленському соборі і 21 лютого того ж року в храмі Христа Спасителя у Москві. Самі учасниці гурту назвали цей виступ "панк-молебнем".

У храмі Христа Спасителя Pussy Riot піднялися на амвон (місце для читання Священного Письма - Gazeta.ua) і солею (піднесення підлоги перед вівтарем - Gazeta.ua) церкви, де протягом 20-23 секунд здійснювали характерні панк-рухи, що символізують протест. Хрестилися, били поклони, стрибали і матляли головами. Намагалися проспівати слова пісні про те, щоб матір Божа прогнала Путіна. Потім охоронці вивели співачок із храму. Дійство на амвоні тривало 41 сек.

Відзняті епізоди з акцій протесту використали для створення відеоролика з накладенням студійного аудіозапису. Після публікації ролику в інтернеті проти трьох учасниці гурту розпочали кримінальне провадження. 3 березня заарештували Надію Толоконникову і Марію Альохіну, а 16 березня – Катерину Самуцевич.

Під час концерту в Москві 7 серпня 2012 року американська співачка Мадонна виступила за звільнення артисток з-під варти. Вона заявила: "Я хочу сказати декілька слів про Pussy Riot. Кожна людина в усьому світі має право на те, щоб до неї ставилися, як до людини. Ці три дівчини – Надя, Катя і Маша зробили щось мужнє, вони заплатили за цей вчинок. Я молюся за їхню свободу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голі "феменістки" у Нідерландах показово спиляли три хрести

10 жовтня 2012-го Московський міський суд постановив змінити ув'язнення на умовне для Катерини Самуцевич. А 23 грудня наступного року Толоконникова й Альохіна вийшли на свободу за амністією, прийнятої Держдумою до 20-річчя російської конституції.

Pussy Riot – російський феміністичний панк-рок-гурт, що організує свої виступи у форматі несанкціонованих акцій у непризначених для цього місцях. Майданчиком для виступу співачок є станції московського метро, дахи тролейбусів, слідчий ізолятор поліції, Красна площа та храм Христа Спасителя в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Хрестилися, стрибали і матляли головами в храмі, щоб Матір Божа прогнала Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі