Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 14:27

Героєм нового роману Куркова став "лінивий" Юрій Винничук

Героєм нового роману Куркова став "лінивий" Юрій Винничук

9 листопада у столичному "Фонді сприяння розвитку мистецтва" відбулася допрем'єрна презентація роману Андрія Куркова "Львівська гастроль Джимі Хендрікса".

Письменник публічно передав рукопис директору харківського видавництва "Фоліо" і підписав з ним договір про видання книжки. Події роману розгортаються у нічному Львові.

"2010-го я зустрівся з мером міста Андрієм Садовим і представниками громадськості, які переймаються іміджем міста, - розповів письменник. - Вони хотіли, аби місто жило у літературних творах. Запропонували мені щось написати. Першою жертвою спокуси написати про Львів став польський автор детективів Марек Краєвський. Він описав Львів 1930-х років. Тоді львів'яни скривилися, бо в ті часи у Львові майже не було місця для українців. У романах Краєвського кругом одні поляки, які вбивають один одного. За прислугу мають українців".

Поки Курков виношував ідею книжки, часто відвідував Львів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вчора пропили 300 гривень" — як письменники пережили Львівський форум

"Там я обріс знайомими, як лоза виноградом. Вирішив ввести до сюжету кілька справжніх львів'ян під їхніми іменами. Так з'явився Алік Олісевич. Йому 53 роки. Він один з засновників руху хіпі у Львові. Працює освітлювачем в оперному театрі. У Львові живе чудова актриса-любителька Оксана Прохорець. Вона створила театр "Кураж" для обслуговування корпоративів. Крім того допомагає львівським бездомним".

Автор каже, що головним героєм роману хотів зробити львівського письменника Юрія Винничука.

"Домовилися підписати договір, що він не проти під своїм іменем стати героєм мого роману. Я обіцяв не змінювати йому сексуальну орієнтацію і не навішувати дурного на його особу. Але він такий лінивий, що не прийшов на підписання договору. Потів Винничук таки зрозумів, що хоче бути у романі. Тому він з'явиться у другій його частині. Винничук тексту не читав. Думаю, для нього там буде багато сюрпризів. Нещодавно сказав мені, що взамін описав мене у своєму новому романі. Там я риюся у Стамбульському архіві".

Головного героя роману Куркова звати Тарас. Він їздить на старому "Опелі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська книга витісняє українську - видавці

"Щоб заробити грошей, чоловік вирішив витрушувати з людей ниркове каміння під час їзди по поганих львівських дорогах. Для цього поцікавився урологією і народною медициною. Йому платять то доларами, то рублями, то євро. Щоразу Тарас міняє гроші у єдиному цілодобовому обміннику. Там працює молода дівчина. Вона носить довгі рукавички, бо має алергію на гроші. Так зароджується між ними кохання".

Письменник каже, що хотів створити атмосферу фільмів Альфреда Ґічкока. У своїх попередніх книжках Курков описував столицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що на форумі видавців у Львові купували найбільше

"Львівську гастроль Джимі Хендрікса" обіцяють видати на початку лютого 2012-го.

Зараз ви читаєте новину «Героєм нового роману Куркова став "лінивий" Юрій Винничук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі