Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2014 17:50

"Героя не було - довелося малювати жлобів і дегенератів" - Іван Семесюк
24

Фото: Ольга Каменєва

"Приховай невидимка-шапочка
Не за себе б"юсь - за державу.
Балаклава, моя балаклавочка,
Балаклавочка, балаклава.
Розгорни свій покров-накидочку,
Захисти від куль Україну.
Шина, шана, моя ж ти шиночка,
Моя шиночка, моя шина.
А прийдуть тітушки о півночі,
Як, скажи, тебе не любити?
Ех ти битка, моя биточка,
моя биточка, моя битка.
Вишиковуйся, та ставай в рядок,
Покуштуй, фашист, пляшку жару!
Беркут, беркутик,
Сучий виб...ок,
Пєтушара, ти, пєтушара.
Грають Ляпіси у навушниках,
Вже не ті ми вчорашні мрійники,
ми тепер з тобою порушники,
ми з тобою для них розбійники.
Отака-то у нас забавочка,
Бій затятий, війна кривава.
Бережи ж мене балаклавочка,
Балаклавочка, балаклава"

"Цей вірш написав спеціально для Ореста Лютого. Це такий майданівський шансон,"- каже поет Артем Полежака. Зачитує його у галереї М17 на презентації культурологічного проекту "Український культурний фронт". Він об'єднує митців із Союзу вольних художників, заснованого Антіном Мухарським у 2008 році. Митці вирішили нести модерну українську культуру на схід.

"Для чего мой дед воевал и спасал твоего деда? Чтоб ты теперь в Европу шел? Вот поведешь ребенка на гей-парад на Крещатик, тогда сам в Россию попросишься!" - кричить з-за паркану молодик із георгієвською стрічкою. В руках й нього пиво, під ногами напльовано насінням, розкидане сміття. На паркані табличка "Обережно окупанти". Учасники живої інсталяції провокують гостей заходу на розмови, час від часу вигукують "Росія!" Художник Іван Семесюк виконує роль одного із "рускіх" - сидить на підлозі і грає на балалайці.

"Жлоб-арт закінчився незадовго до Майдану," - каже Іван Семесюк. "Усі очікували на український неоромантизм у мистецтві. Але героя не було, тому довелося малювати жлобів і дегенератів. Зараз хочеться малювати героїв, які полягли або вижили."

"Це була культурна революція: люди культурні вийшли проти жлобів," - каже автор революційних плакатів Андрій Єрмоленко. Його постери із зображенням Шевченка у образі супермена, повстанця і рокера висять на стінах Мистецького барбакану, який майже повністю перенесли у дворик перед галереєю М17. "Колись нас паплюжили за те, що ми садимо жлобів у клітки. А тоді ми побачили, як приїхав до Києва анти-майдан: влада посадила їх у велику клітку, заправляли пивасом і вони там бузили цілими днями. Я гордий за те, що живу поруч із людьми, які стояли під кулями на Майдані - це справжні герої."

Вечір закінчився виступом Ореста Лютого. Повний зал галереї підспівував нецензурні рядки пісень із альбому "Сувора українізація".

Зараз ви читаєте новину «"Героя не було - довелося малювати жлобів і дегенератів" - Іван Семесюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі