Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2016 13:20

Генеральним директором "Мистецького Арсеналу" обрали Олесю Островську-Люту

 

Генеральним директором "Мистецького Арсеналу" обрали Олесю Островську-Люту.
За неї проголосували 5 членів комісії, 4 були проти. Під час фінального етапу добору кандидата на цю посаду презентували декілька стратегій розвитку "Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал". Терміном на 1 та 5 років. Про це повідомляє Українська правда. Життя.
Радник міністра культури Олеся Островська-Люта запропонувала комісії перетворити "Мистецький Арсенал" на креативний кластер. Він предствлятиме усі види мистецтва. Підтримуватиме молоді таланти і стане флагманом для культури в нашій країні.
"Буде складатися з мистецьких лабораторій - літературної, театральної, музичної, а також освітньої. "Мистецький Арсенал" щороку має проходити аудит та оприлюднювати звіт про свою роботу", - пропонує Олеся Островська-Люта.
На цю посаду також подавали попередню керівницю мистецького комплексу Наталію Заболотну. Вона займала цю посаду з травня 2010 року, а з 2006 до 2010 року була директором "Українського дому". Вона пропонувала комісії створення музейної, кураторської рад. Відкрити школи ім. Казимира Малевича для менеджерів, критиків і дітей. Планувала запустити "Музичний" та продовжити "Книжковий Арсенали". І завершити будівництво комплексу.
Комісія розглянула проект художника Федора Олександровича, який запропонував позиціювати "Мистецький Арсенал" як незалежну мистецьку державу. Вона подібно до держави Ужупіс, може вступити до ЄС.
"Вступ Арсеналу до ЄС - довгостроковий пріоритет. Серед короткострокових – створення музеїв Данила Лідера, депортації кримських татар та проведення Міжнародного трієнале сценографії", - вважає художник Федор Олександрович.
Режисерка Оксана Чепелик бачить "Мистецький Арсенал" як чинник об'єднання суспільства довкола ідеї збереження і розвитку української культури. Формування ідентичності через культуру.
Вона запропонувала 2 вектори розвитку. Внутрішній – створення Центру нових медій та Музею сучасного мистецтва. Art/Science центру, програми резиденцій, бієнале. А також зовнішній – стратегію презентації українського мистецтва у провідних мистецьких інституціях світу. Це - Центр Жоржа Помпіду (2019) та Галерея Тейт (2021).
Відбір кандидатів здійснювало Державне управління справами за законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури. Він набув чинності 24 лютого 2016 року. Комісію конкурсного відбору очолював режисер Богдан Струтинський.
Нагадаємо, що переможниця конкурсу Олеся Островська-Люта культуролог за фахом. Працювала у фондах "Центр сучасного мистецтва" та "Розвиток України". Нині - керівник аналітики Аналітичного центру pro.mova та експерт платформи "Культура-2025".

Зараз ви читаєте новину «Генеральним директором "Мистецького Арсеналу" обрали Олесю Островську-Люту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі