Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2016 09:30

Фонд Ігоря Янковського влаштував яскравий кіноперформанс в Берліні
5

Артхаусний кінотеатр Kino BABYLON

Посол України в ФРН Андрій Мельник та Ігор Янковський

Світлана Сухіна, Ігор Янковський та Максим Сердюк
Глава Держкіно України Пилип Іллєнко

Перегляд відреставрованого фільму Дзиги Вертова "Одинадцятий"

Увечері 20 лютого відбулася церемонія нагородження переможців 66-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Цього року в конкурсній програмі фестивалю GENERATION був представлений фільм молодого українського режисера з Криму Нарімана Алієва "Без тебе". Максим Ксьонда зі своїм фільмом "Танк" став переможцем пітчингу кінопроектів в секції "Talent Project Market" і отримав 10 тис євро.

Щоб ще більше привернути увагу до молодих українських кінематографів та донести до широкої спільноти, відвідувачів кінофестивалю історію України Національний центр О. Довженко спільно з Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього" влаштували прийом і показ музичного кіноперформанса "Коло Дзиґи. Одинадцятий".

"Одинадцятий" - німий фільм 1928 року геніального режисера Дзиги Вертова, присвячений індустріалізації Донбасу. Фільм був відреставрована на базі Національного центру О. Довженко в кінці 2012 року. Перед показом фільму відбулася демонстрація анімаційного рекламного ролика, який був створений ще в 1928 році ймовірно аніматором Євгеном Макаровим за участю Дзиги Вертова. Цей унікальний трейлер 1920-х років був випадково знайдений в Нідерландах лише на початку 1990-х років і переданий в Україну.

Відкривав показ фільму Надзвичайний і повноважний посол України в ФРН Андрій Мельник, за підтримки якого був організований захід. Він відзначив видатний внесок в розвиток світового кінематографу, який зробили режисер Дзига Вертов і його брат оператор Михайло Кауфман. Про розвиток вітчизняного кінематографу розповіли голова Держкіно Пилип Іллєнко та керівник Центру Довженко Іван Козленко.

Ігор Янковський, засновник Фонду "Ініціатива заради майбутнього" розповів про те, як його сім'я багато років будували заводи на Донбасі та розвивали промисловість регіону. "Мені особливо боляче, що зараз це все руйнується в результаті військових дій на Сході України. Щоб зрозуміти масштаби трагедії необхідно подивитися фільм 1928 року присвячений індустріалізації Донбасу. І дуже важливо, щоб про це знали за кордоном. Крім того, Україна завжди була неймовірно багата талантами. У нас є чим пишатися в минулому, і я впевнений, буде чим пишатися в майбутньому" - зазначив Ігор Янковський.

Також гості кінопоказу вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв трагічних подій на Майдані, які загинули два роки тому. Згадали про політичних в'язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченко, які утримуються в російських застінках.

Після цього глядачі переглянули яскравий і динамічний кіноперфоманса. Спеціально для живого музичного супроводу до Берліну на один день прилетіли композитор Антон Байбаков та піаністка Софія Турта. Закінчився показ кіноперформансу тривалими оплесками захопленої глядачів.

Зараз ви читаєте новину «Фонд Ігоря Янковського влаштував яскравий кіноперформанс в Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі