Ексклюзиви
середа, 16 грудня 2015 10:47

Фонд Янковського привіз українське кіно до Лондона
7

В столиці Великобританії Фонд Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього" спільно з КМКФ "Молодість" та Державним агентством з питань кіно за підтримки Міністерства закордонних справ України провів Дні українського кіно в Лондоні.

10 грудня в Лондоні в Посольстві України у Великобританії відбулася прес-конференція, присвячена Дням українського кіно, на якій виступили засновник Фонду "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський і глава Держкіно України Пилип Іллєнко. Британським і українським журналістам були представлені українські режисери і актори, фільми яких були привезені до Лондону.

  Пилип Іллєнко та Ігор Янковський
Пилип Іллєнко та Ігор Янковський

"2015 рік для нас почався Тижнем українського кіно в Парижі і символічно, що він закінчується Днями українського кіно в Лондоні. Наша країна переживає драматичні події. Але ми хочемо показати сьогодні Лондону, а далі і всьому світу не те, що багато хто бачить у щоденних новинних випусках, а зовсім іншу, багату культурно, різноманітну, цікаву і навіть загадкову Україну. Тому ми ініціювали Дні українського кіно, які послідовно проводимо у великих містах Європи. Кінематограф, особливо, молодий, здатний донести до людей найпотаємніше, найважливіше. Ми хочемо весь світ познайомити з безкомпромісним, натхненним і несподіваним, українським кіно, яке зачаровує глядачів престижних міжнародних кінофестивалів", – сказав, відкриваючи прес-конференцію, Ігор Янковський.

Він також зазначив, що в наступному році Фонд розширює програму грантів для талановитої молоді, яка хотіла б продовжити навчання за кордоном. Зараз ведуться переговори з представниками європейських країн про спільну роботу в цьому напрямку.

Фестиваль українського кіно у Великобританії, проходив за підтримки британського агентства Dash Arts в мультикультурному центрі RichMix, розташованому в лондонському артистичному районі Shoreditch.

До програми увійшли фільми: "ПОВОДИР" (2014), "Жива ватра" (2014), "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" (2011), мюзикл "ТРУБАЧ" (2014) і підбірка кращих короткометражних робіт 45-го КМКФ "МОЛОДІСТЬ" (2015), до якої увійшов і фільм-переможець Національного конкурсу "Віддалік", а представила його, автор Катерина Горностай.

Також під час Днів українського кіно, британські глядачі мали можливість побачити картину Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" (1971) – яскравий зразок українського поетичного кіно, який представив актор і режисер Михайло Іллєнко та глава Держкіно Пилип Іллєнко. Крім того, в Центральному будинку Союзу Українців у Великобританії пройшла презентація проекту фільму "Толока", заснована на поезії Тараса Шевченка, а також творах Івана Миколайчука і Юрія Іллєнка.

Завдяки Дням українського кіно британські глядачі могли побачити не тільки багатогранну картину сучасної України, а й згадати вітчизняну кінокласику.

  Прес-конференція в посольстві України у Великобританії
Прес-конференція в посольстві України у Великобританії
  Вечір відкриття Днів українського кіно в Лондоні
Вечір відкриття Днів українського кіно в Лондоні
  Режисер Михайло Іллєнко та глава Держкіно Пилип Іллєнко
Режисер Михайло Іллєнко та глава Держкіно Пилип Іллєнко
  Олесь Санін
Олесь Санін
  Дні українського кіно в Лондоні
Дні українського кіно в Лондоні

Зараз ви читаєте новину «Фонд Янковського привіз українське кіно до Лондона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі