середа, 01 жовтня 2014 16:23

Документальні вистави про Майдан покажуть на театральному фестивалі "Документ"
4

Фото: Дан Воронов

17-20 жовтня в Києві пройде ІІІ Міжнародний театральний фестиваль "Документ". Це єдиний фестиваль в Україні, присвячений документальному методу в сучасному театрі.

Глядачам покажуть документальні театральні проекти на тему актуальних подій в Україні: Майдану, революціі, протистоянь.

- Це будуть як повноцінні вистави, так і читки. - говорить член оргкомітету Катерина Мізіна. - Читка - це робочий процес. Текст начитують кілька людей, ймовірно виконавців ролей у майбутньому. Тут уже опрацьований текст, продумані персонажі. Можлива навіть мінімальна дія та контакт між читцями, як натяк на стосунки між героями. Глядачу цікаво побачити цей процес. Це як анонс чи трейлер майбутньої вистави. Зазвичай після успішних читок ставляться вистави.

Темою ІІІ Міжнародного театрального фестивалю "Документ" є кордони та відстані – не тільки в фізичному та географічному сенсі, але також кордони можливого, гендерні та соціальні відстані, межі допуску, особистісні межі, їх порушенняії, культурні і гуманітарні дистанції.

В рамках фестивалю буде орагнізовано воркшопи для режисерів, драматургів, продюсерів та діячів театру, котрих цікавить документальний метод.

В фестивалі "Документ" візьмуть участь режисери і артисти з України, Німеччини, Польщі, Росії.

За три роки фестиваль став майданчиком для поширення документального методу в українському театрі.

Учасники воркшопів першого фестивалю тепер презентують власні проекти,які створені як в академічних інституціях ("Місто на Ч." Черкаський академічний театр ім. Тараса Шевченка, "Диплом" - Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса) так і в незалежних мистецьких просторах ("Лєдєнєц" - торгівельно-розважальний центр "Більшовик", "Дванадцять пісень" - Харківська картинна галерея).

За роки існування фестиваль відвідав Даніель Ветцель (театральний колектив Rimini Protokoll, Німеччина), Олексій Богачук-Петухов та Костянтин Кожевніков (Театр.doc, Росія), експерти документального кіно та театру Войцех Фаруга, Маґдалена Мосевич та Іоанна Виховська (Польща), також свої роботи показали п'ятнадцять українських режисерів.

Стратегічний партнер Міжнародного театрального фестивалю "Документ" – Інститут Гете в Україні. Співорганізатор фестивалю – Центр "ТЕКСТ".

На разі партнерів, що можуть профінансувати витрати на проїзд, розміщення та перебування на фестивалі молодих режисерів, зацікавлених студентів театральних вузів, українських артистів, що представляють свої проекти, немає. Не всі вони можуть приїхати своїм коштом.
- Формуючи програму фестивалю, ми стикаємося з тим, що участь у фестивалі саме українських режисерів, акторів, драматургів, документалістів, для яких в першу чергу фестиваль створено – під питанням. Ми хочемо зробити її можливою і тому звернулися до платформи колективного фінансування проектів "Спільнокошт", - говорить організатор фестивалю Катерина Бабкіна.

Підтримати та долучитися до проекту можна тут.

Зараз ви читаєте новину «Документальні вистави про Майдан покажуть на театральному фестивалі "Документ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі