Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2017 18:46

Дівчина та її хлопець Максим у спідньому експериментували з кактусом
12

Фото: Катерина Лук'яшко

16 січня у київській студентській галереї 204g відкрилася виставка Rеd waves. Третя, за місяць існування галереї. Попередні виставки були художника Максима Зацаринного і фотографа Андрія Бойка.

204g знаходится у кімнаті гуртожитку Інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. При вході в гуртожиток висить оголошення: "Увага! Всі свої питання вирішуйте вдень, заздалегідь". На вахті сидить бабуся в окулярах і з високою зачіскою. Попереду два хлопці й дівчина. Просять пропустити. "Куди? На дві хвилини? Тут до дєвочки один вже зайшов на дві хвилини, вже годину нема. Странна така дєвочка", - каже вахтерка. Щоб пропустили, треба показати посвідчення особи й назвати, до кого прийшли. Про галерею жінка нічого не знає.

"Технічні можливості не дозволяють водити в приміщення багато незнайомців. Тому ми обрали інший формат. Фізично галерея є, але відвідати її може обмежене коло людей, які створюють тут свої роботи. Результати цієї творчості ми викладаємо в мережу, де кожен бажаючий може їх побачити", - пояснює куратор виставки Анастасія Міхневич.

На другому поверсі гуртожитку обшарпані стіни. На них висять 2 портрети і пейзаж. На дверях кімнати - фотографія. На ній дівчина з рожевим волоссям кусає вухо й щипає за соски хлопця в масці для сну. Замок зламав колишній хлопець Насті. Відкривають вилкою. В кімнаті живуть двоє дівчат. Двоярусне ліжко розібрали, бо займало багато місця. Сплять на матрасах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці робитимуть селфі у музеях

"Ми не порушуємо ніяких правил і норм гуртожитку. Юридично - це не галерея. По факту - ми повісили свої роботи в гуртожитку на стінах. Всі хто приходить - реєструються знизу. Й до 22 години - виходять. Просили на це дозволу не було сенсу. Мала розмову з керівництвом гуртожитку та інституту. Пояснила, що так ми вчимося бути художниками. Вони все зрозуміли. Хотіла особисто запросити ректора. Вона теж художник. Але до неї була така черга, що я не дочекалася", - каже Настя.

Стіни завішані колажами, фотографіями та картинами. На кожній з них є елемент червоного кольору. Більшість фото зроблені в стінах галереї. На них Настя та її хлопець Максим у спідньому експериментують з кактусом, зубною щіткою та комп'ютерною мишею. Організатори обіцяють, що протягом тижня на стінах з'являтимуться нові роботи всіх бажаючих. Щоб долучитися до виставки, треба опублікувати свою роботу в соціальних мережах з хештегом #redwavesweek.

"Ідея цієї виставки виникла після того, як вночі Оля Єремеева створила колаж з червоною річкою, в якій плавають діти. Наступного дня школяр Владислав Мелашевський надіслав роботу, на якій теж був цей колір. Пізніше я згадала про серію фотографій. На них ми з Максимом. Світлини зробила Саша Жван. Мала домовленості опублікувати їх у зарубіжному виданні. Окрім цього ми будемо показувати відеоарт. Студентка- режисерка провела ціле дослідження. Її короткометражка "Pieces of red" - це пошук шматочків червоного на тлі звичайної вулиці. Студент з нашого університету разом зі своєю дівчиною зняли дуже емоційне відео для нашого проекту. Дівчина ллє йому на живіт віск, а він кричить і матюкається. Знизу написані англійські субтитри", - каже Міхневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рибалки кидають у воду мертвих дітей, щоб задобрити водяника"- відкрилася виставка "Забобони"

Засновники 204g описують принцип роботи галереї як "виставковий гепенінг". Це захід, що відбувається за участю художників. Але він не контрольований ними. Гепенінг зазвичай включає в себе імпровізацію і не має чіткого сценарію, на відміну від перформансу. Частиною "гепенінку" стала 18-річна студентка філології Саша Жван. Для презентації дівчина обмоталась фольгою й малювала фарбами на дзеркалі. Організатори запевняють, що Саша сама є частиною експозиції.

"Саша вважає, що будувати концепції - зайве. Коли малює - в голові зовсім порожньо. І цього не треба соромитись. Так, вона просто обмотала себе фольгою. Але кінцевий продукт - це вплив на інших людей. Це можуть бути будь-які емоції. Головне - їх викликати", - каже Настя.

Галерея буде існувати ще півроку. Потім її організатор-кераміст Максим Зацаринний закінчує університет. Він і його дівчина покинуть гуртожиток і планують подорожувати світом. Виставка "Rеd waves" триватиме до 23 січня. Вхід - безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина та її хлопець Максим у спідньому експериментували з кактусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі