пʼятниця, 30 вересня 2016 15:50

"Дід знімав відеоблог, коли возив сіль із Криму"- український аніматор

"Дід знімав відеоблог, коли возив сіль із Криму"- український аніматор

Український аніматор Олександр Даниленко створив короткометражне музичне відео на пісню американського кінорежисера та музиканта Девіда Лінча Movin' on. Чорно-біла анімація виконана в атмосфері голлівудського сюрреаліста і будується на парадоксальній грі образів. Олександр Даниленко розповів, чому вирішив обрати пісню Лінча, де в Харкові шукати натхнення і чому живе у Нью-Йорку.

Раніше ви зняли низку кліпів на пісні "ДахиБрахи", ТНМК і "Очеретяного кота". Чому цього разу обрали Лінча?

- Наприкінці 1990-х років Девід Лінч приїздив до України. Хотів надихнутися важким харківським нуаром для нового фільму жахів. Я тоді був малим, і батьки відправили мене рибалити разом із Девідом. Бо самого ще не пускали і щоб іноземець не загубився. Я трохи розумів англійську. Ми поговорили з Девідом про те, як мене звати, ким працює тато і хто сьогодні черговий і має мити дошку. Рибалили ми на Комсомольскому озері. Там дуже складно спіймати щось путнє. Але раптом у Девіда як клюнуло. Так добряче смикнуло, що він пірнув у муляку прямо в одязі. Я перелякався і почав голосити. Лінч майже хвилину був під водою. Але потім виплив. По очах було видно, що це вже інша людина. Що він під водою зрозумів щось велике. Ми повернулися додому і нікому про той випадок не розповідали. Трохи згодом Девід Лінч написав книгу "Спіймати велику рибу", яка розкриває дуже важливі аспекти творчості та світосприйняття. Я на той час сам почав робити фільми. Ця книжка надихнула мене зробити невелику анімацію та викласти у ній свої спогади та думки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лінч розпочинає роботу над новим "Твін Пікс"

Як обрав пісню, на яку планували зробити відео?

- Цю пісню написав сам Девід Лінч, і співає теж він. Вона називається Movin' on. Мені здається - вона теж навіяна тим візитом. Буквально назва перекладається як "Рухайся", а в Харкові того часу багато людей любило "рухатися".

Чи плануєте повторити досвід роботи з українськими виконавцями? Із ким?

- Бажання зробити кліп з українським виконавцем є завжди, але не знаю з ким. Мій рід завжди працював із відео і цікавився ним. Ще дід знімав відеоблог, коли возив сіль із Криму на захід. Творчість Девіда Лінча завжди посідала особливе місце в нашій родині. Зараз живу і працюю в Нью-Йорку, але намагаюсь якомога більше подорожувати, щоб надихатися новими місцями і знайомитися з цікавими людьми.

Минулого тижня нова робота Даниленка "Велопортрети" була відзначена статуеткою "Золотий СУК" у категорії найкраща анімація.

Нагадаємо, кінорежисер Девід Лінч до 2017 року має намір опублікувати книжку спогадів, присвячену його життю і роботі.

Зараз ви читаєте новину «"Дід знімав відеоблог, коли возив сіль із Криму"- український аніматор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі