Ексклюзиви
понеділок, 14 листопада 2016 10:00

Держкіно України та фонд Янковського відкрили Дні українського кіно в Будапешті

6 листопада в столиці Угорщини, в центральному кінотеатрі "Uránia National Film Theatre" відбулася церемонія відкриття Днів українського кіно в Будапешті, присвячених 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною.

  Кінотеатр «Urania National Film Theatre»
Кінотеатр «Urania National Film Theatre»
Кінофестиваль організували та провели засновник благодійного фонду та громадської організації "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський, глава Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, посол України в Угорщині Любов Непоп.
  Меценат Ігор Янковський відкриває Дні українського кіно в Будапешті
Меценат Ігор Янковський відкриває Дні українського кіно в Будапешті

Дні українського кіно, ініційовані фондом Янковського, викликали справжній аншлаг: більш як 500 глядачів прийшли подивитися нові фільми і гідно оцінити роботу режисерів. Організатори постаралися зробити захід більш привабливим і подбали про субтитри угорською. Режисер Тарас Ткаченко особисто представив свою роботу "Гніздо горлиці", яка з першого кадру захопила увагу угорських глядачів. Протягом тижня з 6 по 12 листопада українські фільми побачили понад 1500 жителів столиці Угорщини.

Меценат Ігор Янковський вважає, що така кількість глядачів у залі - ознака того, що організаторам вдалося досягти основної мети.

  Глядачі в залі
Глядачі в залі

"Сьогоднішня подія ще раз показала, що Україні є чим пишатися. Я дуже радий, що на український фільм прийшло стільки угорської публіки. Це і є наша мета - зробити так, щоб про Україну дізнавалися не тільки із зведень політичних новин про війну, боротьбу з корупцією тощо, а через культуру, мистецтво, досягнення наших талановитих людей. Тому ми і надалі будемо знайомити світ із нашою країною шляхом культурної дипломатії", - зазначив Янковський.

Протягом тижня українські режисери особисто представили свої кінороботи. Глядачі побачили: "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка; "Тепер я буду любити тебе" Романа Ширмана; "Моя бабуся Фанні Каплан" Олени Дем'яненко; документальну стрічку "Українські шерифи" Романа Бондарчука, висунуту від України на нагороду "Оскар" Американської кіноакадемії. Відреставрований кіно-шедевр Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" представив син кінорежисера - Пилип Іллєнко.

"Українське кіно зараз на підйомі. Більш того, наступного року ми плануємо розширити фінансування вітчизняного кінематографа, а це означає, що на нас чекає багато нових цікавих українських фільмів", - наголосив глава Держкіно України Пилип Іллєнко.

Після закінчення кінопоказу і живого спілкування глядачів із режисером фільму-відкриття "Гніздо горлиці" Тарасом Ткаченком і главою Держкіно Пилипом Іллєнком, які відповіли на численні запитання публіки, гості вирушили на прийом на честь українського кінематографа. Там у неформальній обстановці режисери та гості кінопоказу змогли поспілкуватися на тему подальшого розвитку вітчизняної кіноіндустрії, а також обговорити перспективи співпраці українських режисерів і продюсерів з європейськими колегами.

  Неформальне спілкування з гостями
Неформальне спілкування з гостями

За останні роки Ігор Янковський розширив свою програму підтримки молодого українського кіно. Завдяки підтримці мецената, українські делегації регулярно відвідують міжнародні кінофестивалі: у Каннах, Берліні, в Карлових Варах. У листопаді запланована презентація українського кінематографа на Міжнародному талліннському кінофестивалі "Темні ночі". Громадська організація "Ініціатива заради майбутнього" надає молодим кінематографістам гранти для поїздок за кордон, де вони знаходять продюсерів для своїх нових проектів.

Зараз ви читаєте новину «Держкіно України та фонд Янковського відкрили Дні українського кіно в Будапешті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі