середа, 31 серпня 2016 16:24

Чого чекати від закону про квоти для української пісні розповів експерт

Чого чекати від закону про квоти для української пісні розповів експерт

Закон про квоти для україномовної пісні на радіостанціях країни набуде чинності з початку листопада 2016 року. У перший рік дії закону квота на українську пісню становитиме 25%, у другий рік – 30% і починаючи з третього року – 35%. Колишній голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко пояснив, чого варто очікувати після впровадження закону.

"Питання квот постало не зараз, а років 15 тому. Багато хто їх не сприймав. Події, які Україна переживає останні 3 роки, показали всім, що це необхідно. Коли вперше почали запроваджувати квоти, українське радіо стало дійсно українським, а не ретранслятором московських станцій. Зараз варто очікувати багато бурчання, багатьом це не подобатиметься. За цим стоятимуть інтереси медійного ринку, а не політичні. Все залежить від чиновників, законотворців, які за це відповідають. Якщо вони обстоюватимуть послідовне виконання цього закону, то ефір підтягуватиметься до бажаної норми", - каже Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пропоную згадати про совість - Порошенко про частку української мови в ефірі

Закон про квоти не забороняє російськомовних пісень або пісень іншими мовами. Він лише встановлює квоту для україномовної пісні в ефірі радіостанцій.

"Для України зараз ці квоти багато чого важать, але вони менші, ніж колись замахувалися на 75 відсотків. Зараз такої гігантоманії в нормативах немає. Квоти - це не страшно. Тому вони не мають становити особливих напруг для компаній. Вони - частина українського інформаційного простору, а не бозна чого. Навіть у благополучних країнах квоти є. Французкій мові у Франції нічого не загрожує, але там такі "драконівські" закони, що нам до них далеко. Їхньому підходу варто позаздрити", - продовжує Віталій Шевченко.

Нагадаємо, Верховна Рада 16 червня прийняла закон про квоти для українських пісень на радіо. Кожна третя лунатиме державною мовою.

Зараз ви читаєте новину «Чого чекати від закону про квоти для української пісні розповів експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі