Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2015 13:21

"Це варте того, аби не спати всю ніч" - стартує Відкрита ніч - Дубль 18

"Це варте того, аби не спати всю ніч" - стартує Відкрита ніч - Дубль 18

"Ми для нас про себе" - так звучить гасло українського кінофестивалю, що має назву "Відкрита ніч", проте цього разу матиме цілком міжнародний формат і триватиме аж два дні й одну ніч. "Відкрита ніч - Дубль 18" відбуватиметься паралельно на понад 50 майданчиках у містах України, 5-7 з яких – у зоні АТО, та світу – у Парижі, Брюселі, Лондоні, Дубліні, Берліні, Варшаві, Кракові, Кишиневі й Ванкувері.

Про це на прес-конференції 24 червня розповіли засновник фестивалю – режисер Михайло Іллєнко, спонсор – голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, генеральний директор медіа-холдингу "1+1 медіа" Олександр Ткаченко, перший заступник голови Державного агентства з питань кіно Андрій Яцишин та голова меценатської ради фестивалю Андрій Різоль.

Михайло Іллєнко звернув увагу й на інші особливості цьогорічної "Відкритої ночі":

"По-перше, пітчинг ідей. Крім того, 2 дні будуть "міжнародні сторінки" - це програма французьких короткометражних фільмів і програма польських короткометражних фільмів. Представник французького культурного центру буде проводити майстер-класи і розповідати про французьке короткометражне кіно. Ну і традиційна наша частина – нічний перегляд.

До конкурсу було надано 250 фільмів, у програмі буде 42. Звичайно, буде конкурсна частина й позаконкурсна. Найширший цього року "Ігровий фільм" - їх 10, неігрових 5, анімації 5, короткометражних фільмів за пропозицією наших партнерів "1+1" на тему "Моя незалежність" - як кожен автор уявляє собі свою незалежність, нашу незалежність – їх 3, промо-роликів 4, ну а решта – це позаконкурсна програма. І досить широка програма фільмів, які зараз у виробництві, вони будуть презентовані маленькими тизерами – здається, їх там назбиралося 12.

Ми не претендуємо на повну картину: у нас 1 фестиваль, 1 ніч, 6 годин програма, - але, все-таки, ми завжди намагалися зібрати найазартнішу частину кіношників, які відгукаються на таку гостру розмову, коли журі працює одночасно з фестивалем і на світанку оголошуються переможці".

До журі цього року увійшли Олександр Ткаченко, директор Депертаменту культури КМДА Діана Попова, актриса Ірма Вітовська, письменники брати Капранови, історик філософії Олексій Панич, продюсери Віталій Шереметьєв, Ілля Свідлер і директор фестивалю короткого метру в Познані "Short Waves Festival" Шимон Стемплєвскі.

Окремий приз отримають фільми й ролики, які стануть довподоби глядачам, про що вони кореспондують організаторам фестивалю у спеціальних анкетах.

Заявлені також призи від Меценатської ради в номінації "Фільм, який надихає", а Володимир Лавренчук оголосив про приз від свого банку за фільми, що стверджують партнерство і взаємодовіру:

"Я пам'ятаю кожен фільм. Це варте того, аби не спати всю ніч. Ми бачимо свою місію в тому, щоб надавати плече підтримки талантам вже на ранньому етапі творчості. Це плече треба підставляти в усіх можливих формах - ну, переважно у формі грошовій".

"Головний майданчик фестивалю цього року залишився в Києві, це Арт-причал, де значно покращились умови перебування, якість проекції, якість звуку – тобто такі важливі сервісні штуки ми забезпечили, аби глядач міг сконцентруватися на кіно", - підкреслив Андрій Різоль.

Також з'явиться можливість зворотньої комунікації: буде пряме включення з інших майданчиків.

Про пітчинг ідей детальніше розповів Олександр Ткаченко:

"На конкурс було подано понад 800 заявок, 595 з низ були опубліковані на сайті. Відбувалося 2 тури, зараз обрані півфіналісти. Роботи настільки оригінальні і часто своєчасні, що на сьогоднішній момент ми ще не обрали сімку фіналістів – є 9 чи 10 чоловік, тому результати ми оголосимо 27 червня о 12 годині на "Арт-причалі". Після цього буде обрано трійку призерів, і той, хто буде визначений переможцем, отримає можливість свій проект фізично реалізувати завдяки "1+1". Ми б хотіли в такий спосіб заохочувати таланти, в яких ми маємо велику потребу для того, щоб українська індустрія серіалів і кіно розвивалася. Ми дуже сподіваємося, що інтерес і до "Відкритої ночі" і до пітчингів зіл'ється в одному екстазі – і буде нова унікальна атмосфера на цьому фестивалі".

"Для мене цінність "Відкритої ночі" як була багато років, так і залишається: це селекція молодих. Насправді це єдиний фестиваль, який заточений вишукувати молоді таланти", - додав Андрій Різоль.

Вхід на всі заходи на всіх майданчиках "Відкрита ніч - Дубль 18" вільний. Програма кінофестивалю - на сайті.

 
Зараз ви читаєте новину «"Це варте того, аби не спати всю ніч" - стартує Відкрита ніч - Дубль 18». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі