неділя, 22 січня 2017 14:00

"Був затворником, жінка його в хаті ніколи не бачила" - художник Іван Марчук
6

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Земля Шевченка"
Картина "Земля Шевченка"

"За своє творче життя вималював 500-600 кілограмів фарби, замалював 1875 метрів полотна і зрисував 1,5 тонни паперу. Зараз я живу з повним відчуттям смаку до праці, життя, кохання, з незаземленими мріями...і не визнаю паспортного віку", - характеризував себе за життя художник Володимир Патик.

Виставка живопису митця "Джаз і сонце" відкрилась у Музеї історії Києва. Показують 52 картини, написані з 1946-го по 2008-й. 12 робіт експозиції надані київським і львівським художніми музеями. Решта – з сімейного архіву.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Портрет Олександра Врабеля у ролі Паяци"
"Портрет Олександра Врабеля у ролі Паяци"

"Володю знав особисто. Був красень, добряк. Але затворник. Жінка його в хаті ніколи не бачила. Зранку йшов у майстерню, а повертався пізно увечері. Малював фанатично. Одержимий мистецтвом, як Ван Гог (нідерландський художник кінця 19 століття - gazeta.ua). Патик у львівському мистецькому колі всіх здивував, - розповідає художник Іван Марчук. – Коли я тільки вчився, він уже зробив вражаючу виставку. Його роботи темпераментні. За радянського союзу художники відходили від живопису соцреалізму. Навчаючись у Романа Сельського, який довго жив у Парижі, Патик перейняв західні новинки в мистецтві. Теми картин брав з природи, але зображав по-своєму. Художники мусять трохи брехати, щоб живопис виглядав свіжим", - продовжує Марчук.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Джаз"
Картина "Джаз"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мої картини - зброя, яка впливає на психіку" - художник Андрій Сідерський

"Сюжети картин Патика реальні, але з додаванням яскравих кольорів. Дивився на зелене, а малював червоне. Писав швидко і часто не закінчував роботи, щоб виділялись. Радянські художники тоді вже набридли. А після Патика з'явилась низка унікальних митців", - пояснює художник.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Тростян"
Картина "Тростян"

Володимир Патик – заслужений художник України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, кавалер ордену Ярослава Мудрого V ступеня. Народився 1926-го в селі Чорний Острів, Жидачівського району Львівської області. Закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Об'їздив всю Україну, бував у Росії, Прибалтиці. Всюди захоплювався красою природи. Найбільше малював олійними фарбами і пастеллю. Помер 28 серпня 2016-го у Львові.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Рибальські траулери"
Картина "Рибальські траулери"

"Батько малював щодня. Дивувався всьому навколо. Казав, якщо людина байдужа до життя, то вона мертва. Створював пейзажі, натюрморти, портрети. Любив море, зображав рибалок. Передавав красу природи і людини. Виставку готували до 90-ліття батька. Не дожив менше двох місяців, - розповідає син художника, куратор виставки Остап Патик.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Свято Спаса"
Картина "Свято Спаса"

Виставка Володимира Патика "Джаз і сонце" триватиме в Музеї історії Києва до 26 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Був затворником, жінка його в хаті ніколи не бачила" - художник Іван Марчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі