середа, 18 січня 2017 10:45

"Якщо вам нашептали прокльон – скло трісне"

  Обкладинка книги Ірини Ігнатенко
Обкладинка книги Ірини Ігнатенко
"Від зурочення під чарку з горілкою підставляють мізинця. Якщо чаклун нашептав прокльон, коли вип'єте – скло трісне", – розповідає етнограф Ірина Ігнатенко про польові дослідження українського знахарства та магії.
У харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля" вийшла її книга "Народна медицина і магія українців".

Дослідниця каже, що у народній магії є трави та обереги від зурочень.

"Це полин, любисток, тоя, барвінок, рута, васильки, чебрець і звіробій. Зібране зілля обов'язково святять у церкві. Потім прикрашають хату, двір, хлів. За потреби підкурюють, додають у купіль або п'ють з них вивари. Потужними оберегами є великодня паска, вироби з заліза, зерно, зубчик часнику, воскова свічка, сіль. Сильний оберіг – вода, освячена на Водохреще (19 січня), Стрітення (15 лютого) або Медовий Спас (14 серпня).

Чаклуни також насилають хвороби та безпліддя, нещастя на господарство, неврожай, роблять людям "на смерть". Можуть перетворюватися на предмети. За зовнішнім виглядом та в побуті не відрізняються від інших людей. Мають високий соціальний статус, бо їх бояться і шанують. Чоловіки-чаклуни переважно хизуються причетністю до чорної магії, жінки навпаки – все заперечують. Нечістю також вважають русалок. Це молоді дівчата, втоплені на Трійцю. На Поліссі та в Карпатах місцеві досі розповідають, що бачили цих істот".

Матеріали для книги Ірина Ігнатенко зібрала 2003-2006-го та 2011-го на Поліссі, в селах Черкащини, Херсонщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини та Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінка перебуває на межі життя і смерті" - етнограф Ірина Ігнатенко об'їздила 120 сіл

Зараз ви читаєте новину «"Якщо вам нашептали прокльон – скло трісне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі