Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2015 17:35

"Як можна сьогодні знімати фільм про пристрасть без того, щоб знімати секс" - Гаспар Ное про "Любов"
5

Фото: Антон Харитонов

- Сходив на прес-показ високохудожнього сентиментального порнофільму Гаспара Ное під назвою "Любов". Подумав, що найбільш правильна назва для рецензії, звичайно ж, "*бати та плакати, - пише на своїй сторінці в Facebook арт-критик Юрій Володарський про нову еротичну мелодраму французького режисера Гаспара Ное "Любов".

15 лютого в кінотеатрі "Оскар" пройшла прес-конференція з автором фільму "Любов" Гаспаром Ное. Це історія трьох молодих людей, які крізь секс, пристрасть та наркотики шукають справжнє кохання. Вони не імітують любов, а займаються нею по-справжньому, на камеру. В Україні стрічка виходить в прокат з 15 жовтня.

- Перший раз я побачив порно, коли мені було 10 років. Шкільний товариш, 13-річний хлопчик відкрив журнал і сказав: "Хочеш покажу, як люди роблять дітей". І там лежала оголена жінка, а хлопець був у неї між ніг. Іноді я повертався додому і думав про цю фотографію. Я приходив до того хлопчика й просив, щоб він показав мені це фото знову і знову, - розповідає Гаспар Ное. - Те, що ви побачите сьогодні на екрані - це просто мелодрама. Люди зустрічаються, розходяться і всі плачуть. Я не міг би собі уявити через 50 років після сексуальної революції, як можна сьогодні знімати фільм про пристрасть без того, щоб знімати секс. Секс - це потяг між юними молодими істотами. Я сам в їхньому віці відчував такий потяг, страждав, ніби мене проштрикували голками.

Фільм йде в технології 3D. Це додає еротичним сценам більшої драматургії. В одному з епізодів, де головний герой Мерфі та його дівчина Електра мастурбують, процес еякуляції відбувається прямо "в обличчя" глядачеві. Сперма головного героя, ніби опиняється на окулярах для перегляду фільму.

- Є аргентинський секс, є французький. Вони досить подібні. Може, японський секс якийсь інший, - жартує Гаспар Ное. - Мій батько - художник. Дуже творча людина. Напевно, він був моїм кумиром у юності. Я був знайомий з багатьма галеристами, з якими він працював. І вони мені здавались шалено інтелігентними, буржуазними людьми. А потім були вечірки і вони мінялися на ходу. Зараз у будинку в батька весь час художники. І мені хотілось, щоб його дівчина зраджувала йому з арт-дилером. У мене було троє друзів, яких я хотів взяти на ролі в фільмі. Я навіть зробив відеотести з ними. Але вони говорили про занадто велику кількість відвертих сцен з сексом. Одній з актрис я пропонував одягти перуку, вона говорила: "Ні-ні, не одягну". Те, як головний герой спокушає дівчину, може викликати неприязнь. Щоб вийшла успішна мелодрама, потрібно, щоб йому хтось набив пику. Занадто багато ненависті може викликати цей фільм. Я не прописував діалоги, не робив сценарій. Ми імпровізували. І в якийсь момент головні герої ставали природніми. З іншими акторами фільм був би іншим.

В Україні фільм йтиме з віковим обмеженням 21 рік. Нагадаємо, що в Росії стрічку "Любов" заборонили. Міністерство культури РФ прийняло таке рішення через "велику кількість порнографічних епізодів у фільмі". Під час акту кохання головних героїв режисер грає зі світлом, використовує цікаву композицію з людських тіл, знімає крупним й середнім планами. Всього у стрічці більше 10 еротичних сцен.

- Я б сказав, що сексуальні потреби та ідеали людей вже структуровані у віці тінейджерському. У деяких з них вже бували такі досліди, у деяких - ні. Коли мені було 10 років, мене дуже приваблювали дівчата Джеймса Бонда, - каже режисер. - Що стосується позначки 21, то в кожній країні є своє розуміння віку людини. У дитинстві, чим вище стояло обмеження, тим більше мені хотілося подивитися фільм. Зараз, коли існує Інтернет, кіно доступне всім дуже швидко. Навіть мій фільм "Незворотність", набагато більш шокуючий фільм, доступний, де завгодно. Моя донька подивилася його в 14 років. В неї запитали, який найцікавіший фільм, який ти бачила. Вона сказала, що це "Незворотність". Якщо фільм куплений на DVD, то дітям не можна заборонити його подивитись. Я знаю, що в Росії є проблеми з гей- або лесбі-сценами. Чому тоді дозволили показати фільм "Незворотність", а фільм "Любов" не дозволили. Напевно, це просто бажання показати, що у когось є влада.

Головні роли виконали: Мерфі - Карл Глусман, Електра - Аомі Муйок , Омі - Клара Кристин. З Аомі Муйок Гаспар Ное познайомився в клубі. За словами режисера, коли побачив, як вона танцює, то одразу уявив її в образі Електри. Карл Глусман - американець, який був доволі відомим в Парижі. Клара Кристин - починаюча акторка. Всі головні герої стрічки "Любов" не є професійними акторами. Бюджет фільму - 3 мільйони доларів. Триває 2 години 15 хвилин. У "Любові" грає музика відомих виконавців.

- Джон Фрушанте - це гітарист гурту Red Hot Chili Peppers. Він з ними написав дуже класні пісні. Але, крім того, у нього є своя приголомшлива інструментальна музика. Я йому подзвонив і запитав, чи можна використовувати її у фільмі. Виявилося, що він не дивився жодної моєї роботи. Я надіслав йому DVD, - говорить Ное. - Ми дуже тепло з ним поспілкувалися. Він дозволив мені використовуваи його музику за невеликі гроші. Я не планував ніякої музики під час зйомок, але 7% бюджету залишив саме на неї. Мені потрібні великі класичні мелодії, з якими кожен може себе асоціювати. Вибір пісень відбувався на монтажі. На iTunes я проставив 5 зірочок біля моїх улюблених пісень. Зазвичай режисери не насмілюються ставити відомі треки в своїх фільмах, їм здається, що це дуже дорого. Але, насправді, буває, що дорожче заплатити музиканту або оркестру за створення нового музичного супроводу.

Зараз ви читаєте новину «"Як можна сьогодні знімати фільм про пристрасть без того, щоб знімати секс" - Гаспар Ное про "Любов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі