субота, 04 березня 2023 11:45

74 роки тому народився автор "Червоної рути"

74 роки тому народився автор "Червоної рути"
Фото: uk.wikipedia.org

4 березня 1949 року народився знамений український поет та композитор, один із основоположників української естрадної музики Володимир Івасюк.

Він написав понад 100 пісень та музику до кількох спектаклів. Найвідомішими творами Івасюка стали "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Балада про мальви", "Лиш раз цвіте любов".

Життя композитора обірвалося, коли йому було 30 років. Ця смерть трагічна та загадкова - 18 травня 1979 року його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі піді Львовом. Офіційною версією слідство назвало самогубство, проте громадскість та шанувальники Івасюка не вірили в це ні тоді, ні зараз.

Згідно з неофіційною версією смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. У 2014 році Генеральна прокуратура України відновила розслідування справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Творцю "Червоної рути" було б 72: у чому геній Івасюка

Пісні Івасюка живуть і після його смерті та отримують нове звучання у виконанні українських артистів.

У 2009 році композитор посмертно отримав звання Героя України.

Володимира Івасюка вбили. Такий висновок слідчого експерименту Київського науково-дослідного інституту судових експертиз оприлюднили 13 червня 2019-го. Злочин проти пісняра довели через 40 років. За радянською версією, він повісився.

Замовники убивства досі живі. Але навряд будуть покарані, вважає товариш родини Михайло Маслій.

Івасюк також був професійним медиком, скрипалем, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, займався живописом. Був найстарший у родині письменника й дослідника історії буковинського краю Михайла Івасюка та вчительки Софії Карякіної. У нього залишилися двоє молодших сестер - ­Галина й Оксана.

Зараз ви читаєте новину «74 роки тому народився автор "Червоної рути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі