Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2016 07:20

Україна здатна випускати 50 фільмів на рік

14 українських стрічок вийшли в прокат від початку року. Половина з них — ігрові. Решта документальні та альманахи короткометражок.

— Така кількість не хороша, але й не погана. Але скільки б їх могло бути, якби у нас була розвинута кіноіндустрія? Понад 50 на рік. Цю цифру назвав американський сценарист Роберт Маккі. Так він оцінив потенціал України. У США щороку випускають майже тисячу фільмів. В Індії — майже 1300. У Нігерії — 800–900 картин. Це — світові лідери з кіновиробництва. На них нам рівнятися нема сенсу. Різні умови. Можемо хіба що підглядати за Польщею. Там виробляють близько сотні фільмів на рік, — каже кінокритик Антон Філатов, 27 років.

Гарною тенденцією експерт називає появу на кіноекранах комедій.

— Ще рік-два тому цей жанр у нас був відсутній. Тепер зняли чотири. Якість невисока. Але принаймні є спроби. Серед документалок вирізняється "Русский дятел". Її відзначили на американському кінофестивалі "Санденс". Стрічка зроблена як добротна телепередача. Розкриває одну з версій аварії на ЧАЕС.

Фільм "Українські шерифи" Романа Бондарчука також помітний. Розповідає, як у глухому селі на Херсонщині двоє небайдужих чоловіків наводять лад. Вони вирішують побутові та кримінальні проблеми. Знімали стрічку роки чотири. Ілюструє стан теперішньої України.

Чергова прем'єра українського фільму в кінотеатрах — музична драма "Давай танцюй" Олександра Березаня — запланована на 25 серпня. Розповідає про хлопця з провінції, який приїжджає до Києва на танцювальний турнір. Мріє перемогти і оплатити брату дорогу операцію.

Зараз ви читаєте новину «Україна здатна випускати 50 фільмів на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути