Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2016 00:30

Столиця перетворюється на мертве місто

— Шість годин тримав французів у болоті. А міліція прочісувала ліс із ліхтарями. Розумів — не можна, щоб нас "оформили". Після ­40-го разу перестав рахувати, скільки був у "зоні", скільки ловили. Але з іноземцями адреналін підскочив, наче у сталкера-новачка, — розповідає письменник 27-річний Маркіян Камиш. На "Книжковому Арсеналі" представляє книжку "Київ-86".

Шість років він регулярно відвідує Чорнобильську зону. Нелегально водить туди іноземних туристів. "Київ-86" присвятив батькові — ліквідаторові аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

У книжці Камиша столиця України перетворюється на мертве місто. Зона відчуження на півдні досягає Черкас, на півночі — Чернігова. Головний герой живе в прикордонному із "зоною" місті Радомишль на Житомирщині. Він влаштовує нелегальну екскурсію покинутим Києвом групі японських туристів. У центрі міста вони ризикують натрапити на браконьєрів.

— Увесь свій досвід сталкерства описав у дебютному романі "Оформляндія, або Прогулянка в Зону". Думав, що до цієї теми не повертатимуся. Не мав більше чого писати про Прип'ять. В Україні цим нікого не здивуєш.

Зона поступово стала частиною української сучасної культури. Ще 15 років тому Чорнобиль був осередком негативу. Тепер перетворився на національну цікавинку. Нещодавно повернувся з Парижа, де вийшов переклад "Оформляндії". Французькі критики так і запитували: "Що можете запропонувати цікавого?" Можу — "зону", бо вона класна.

Покинутий Київ — це історична фобія українців. Ми часто втрачали столицю під час війн, окупацій. Два роки тому над Україною знову нависла загроза втратити Київ, бо масштаб російської агресії неможливо було передбачити.

Але "Київ-86" — не фантастика, не альтернативна історія. Мені просто захотілося знову пережити радість першого контакту із "зоною". Тому розширив її до багатомільйонного міста.

Описую Київ таким, наче ми його втратили 30 років тому. Поглинуті природою пам'ятки архітектури описую до дрібниць. Обожнюю уявляти, як буяння зелені ховає сірий бетон.

Книжка Маркіяна Камиша "Київ-86" вийшла у київському видавництві "Нора-друк". У книгарнях коштує 93 грн.

Зараз ви читаєте новину «Столиця перетворюється на мертве місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути