пʼятниця, 21 жовтня 2016 07:40

Скасували показ польського фільму "Волинь"

Автор: ФОТО З САЙТА www.espreso.tv
  24-річна польська акторка Міхаліна Лабач у фільмі ”Волинь” зіграла мешканку волинського села під час Другої світової. Її героїня полячка Зося Гловацька дивом вижила після етнічного конфлікту з українцями
24-річна польська акторка Міхаліна Лабач у фільмі ”Волинь” зіграла мешканку волинського села під час Другої світової. Її героїня полячка Зося Гловацька дивом вижила після етнічного конфлікту з українцями

18 жовтня в столичному кінотеатрі "Київ" скасували показ польського фільму "Волинь". Зробили це на прохання МЗС України.

— Є всі підстави стверджувати, що цю картину використовуватимуть для розпалювання ворожнечі між українцями й поляками "треті сили", — каже посол України у Варшаві Андрій Дещиця, 51 рік.

Прем'єра історичної драми "Волинь" режисера 53-річного Войцеха Смажовського відбулася 7 жовтня. Дія картини розгортається під час Другої світової на Волині. 17-річна полячка Зося Гловацька покохала односельчанина-українця Петра. Батько ж силоміць віддає її за старшого заможного вдівця Мацєя Скібу. Чоловік Зосі гине на війні, вона сама виховує дітей. У селі постійно змінюється влада. Акцент зробили на кривавих злочинах українців проти поляків під час міжетнічного конфлікту.

11 липня цьогоріч на 83-ті роковини Волинської трагедії українські інтелігенти написали лист-звернення. Попросили прощення у польського народу і простили кривди, вчинені щодо українців.

22 липня Сейм Польщі визнав Волинську ­трагедію геноцидом українців проти поляків у Другій світовій війні.

— Мені сумно з самого факту появи фільму "Волинь", — каже письменник із Луцька 70-річний Іван Корсак. — У Польщі та України завжди була непроста історія. Її частиною є Волинська трагедія. Та художникам, письменникам, режисерам, акторам добре було б шукати подій і постатей, які зближують народи. Два місяці тому вийшов мій роман "Діти Яфета" польською мовою у Варшаві. Це книжка про видатного сина польського народу, українського патріота В'ячеслава Липинського. Він багато зробив для встановлення української незалежності.

У погоні за сенсацією у "Волині" показані картини, що породжують нову хвилю ненависті. Скасувати показ — не найкраще рішення. Але, без сумніву, правильне.

— Цей фільм — пряма територіальна претензія поляків до нас. Тільки висловлена у мистецькій формі, — каже письменник і видавець Віталій Капранов, 48 років.

За перші вихідні показу в Польщі фільм "Волинь" подивилися понад 230 тис. глядачів.

Зараз ви читаєте новину «Скасували показ польського фільму "Волинь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути