пʼятниця, 26 серпня 2016 00:55

Сестра померла до народження брата

— Я стрибнув із 3-метрової брами палацу Потоцьких в Івано-Франківську й невдало приземлився на ліву ногу. Розтрощив стопу після пиятики в дусі Воячека, — розповідає 30-річний Мірек Боднар.

Він переклав українською збірку культового польського поета ХХ століття Рафала Воячека "Незакінчений хрестовий похід".

— Збірка вийшла ­1972-го, за рік по його смерті. Воячек описував процеси розпаду особистості. Водночас його поезія лірична й ніжна, — продовжує Боднар.

— У 25 років він вчинив самогубство — наковтався пігулок. Ще зі шкільних років намагався вкоротити собі віку. Коли робив це вперше, відкрутив газ. Потім порізав вени на зап'ястях рук. Часто казав, що кличе сестра, яка померла до його народження.

Рафал багато пив, скандалив і влаштовував бійки. Кілька разів його кодували, але тримався недовго. Писав тільки тверезим. Зачинявся на два тижні. Один із віршів мав 60 версій. Потім кілька тижнів пив до непритомності, бився, калічив себе.

Збірка "Незакінчений хрестовий похід" стане першою книжкою івано-франківського видавництва "П'яний корабель". Вийде друком 1 вересня. Коштує 150 грн.

Зараз ви читаєте новину «Сестра померла до народження брата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути