Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2016 07:40

Режисер двічі сидів у тюрмі

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.oiff.com.ua
  Афганські діти з документального фільму ”Земля просвітлених” шукають у горах гільзи. У них перевозять наркотики
Афганські діти з документального фільму ”Земля просвітлених” шукають у горах гільзи. У них перевозять наркотики

— На півтори години перенеслась у країну, про яку майже нічого не знала, — одеситка 42-річна Марія Тарасів виходить після показу документального фільму "Земля просвітлених" бельгійського режисера Пітер-Ян де Пю, 34 роки.

Картина брала участь у конкурсі документального кіно VII Одеського фестивалю. Розповідає про Афганістан. Герої стрічки — три дитячі банди. Одна шукає, викопує і продає старі радянські міни. Друга — покупці, працюють на лазуритовій шахті. Третя група дітей контролює в горах Паміру контрабанду копалин.

— "Землю просвітлених" знімали вісім років, — розказує Пітер-Ян де Пю. — За цей час я встиг побувати в афганській і китайській тюрмі, мене вважали учасником Талібану й агентом ЦРУ. Про камери думали, що це зброя.

Кар'єру я розпочав як фотограф міжнародних гуманітарних організацій. В Афганістані спочатку намагався лише розібратися, що тут відбувається. Вивчав культуру, мову. Побачив, як багато дітей намагаються вижити. Як кожен виборює своє життя. Тоді й подумав, що це може стати сюжетом.

У глядачів "Земля просвітлених" викликала суперечливі враження.

— Біда цього фільму, що режисер сам не знає, яку історію хоче розказати, — говорить київський кінокритик Дмитро Десятерик, 52 роки. — Пітер-Ян хоче засудити вторгнення США в Афганістан і вставляє кадри з американськими солдатами, стріляниною, бомбардуваннями. Він пригадує про радянську агресію проти країни і накладає геть недоречну надривну пісню російською. І перше, і друге геть не тулиться до основної сюжетної лінії про банду малолітніх розбійників, що промишляють грабунками і нелегальною торгівлею.

Із кінематографічного погляду, фільм лишає бажати кращого. Прикро. Маючи такий багатющий матеріал, Пітер-Ян де Пю так і не зміг скласти з нього цілісну й переконливу історію.

У документальній програмі VII Одеського кінофестивалю показали шість картин, зокрема українську стрічку "Холодний Яр. Інтро" режисерки Аліни Горлової.

Зараз ви читаєте новину «Режисер двічі сидів у тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути