вівторок, 19 липня 2016 06:15

Прем'єру фільму покажуть у день смерті тренера

— Тренер Ігор Турчин за кількістю перемог перевершує Валерія Лобановського. Його київський "Спартак" — єдина команда у світі, що потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Турчин не терпів жодних поразок. Мій фільм починається з того, що дівчата "крупно" програли — м'ячів 17. Тренер дивиться на них, — а ті плачуть. Потім каже: "Не ревіть, прийде час — ми виграємо". А тоді: "Ми виграємо все!" — розповідає режисер 58-річний Дмитро Томашпольский. Завершив зйомки документальної стрічки "Виграти все".

Картина розповідає про столичний жіночий гандбольний клуб "Спартак". У 1970-х і 1980-х він під керівництвом Ігоря Турчина 13 разів виграв Кубок європейських чемпіонів, 20 разів ставав найкращим у СРСР. У складі радянської збірної перемагав на Олімпіадах, чемпіонатах світу і Європи.

Бюджет фільму — 1,5 млн грн. Знімали в Києві, Кам'янці-Подільському. У румунському Бухаресті відтворили події 7 листопада 1993 року. Тоді Ігор Турчин помер під час матчу з місцевою командою "Рапід".

— До Бухареста на наше прохання приїхали свідки того поєдинку — другий тренер, дві наші спортсменки і дві румунські. Вони розповіли про те змагання. Знімали на тому ж полі та в роздягальні, де помер Турчин. Тоді "Спартак" програвав. Після смерті тренера матч скасували. У повторному українки перемогли. Власне, це фільм про те, як Турчин своєю смертю виграв той матч.

Гандболістки передали аматорські кадри, що тоді знімали їхні рідні. Є запис голосу Турчина, де він коментує і робить зауваження спортсменкам, — продовжує Томашпольський.

Режисер виношував тему фільму понад 10 років. Відзняв 60 год. матеріалу.

Прем'єра "Виграти все" відбудеться 7 листопада 2016 року — у день смерті Ігоря Турчина. Держкіно планує демонструвати стрічку в кінотеатрах.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єру фільму покажуть у день смерті тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути