Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2016 07:50

"Поважав Макаревича в 1970-х і зараз поважаю"

Автор: ФОТО з сайта WWW.ntv.ru
  Усі пісні нового альбому ”Машины времени” написали Андрій Макаревич (ліворуч)  та бас-гітарист гурту Олександр Кутіков
Усі пісні нового альбому ”Машины времени” написали Андрій Макаревич (ліворуч) та бас-гітарист гурту Олександр Кутіков

— Дуже не хотілося збирати кошти на альбом із пожертв людей. По-перше, не люблю робити те, що вже роблять усі. По-друге, за 47 років наші шанувальники і так дали нам більше того, на що ми могли розраховувати, — каже російський рокер 62-річний Андрій Макаревич. Його гурт "Машина времени" після семирічної перерви випустив студійний альбом.

— У нас було кілька варіантів назви. Але в підсумку народилась ідея висловити нашим фанатам подяку. Вирішили зібрати їхні обличчя, помістити на обкладинку й назвати платівку просто — "Ви".

Для втілення задуму музиканти попросили прихильників присилати свої фото.

В альбомі "Ви" — 10 пісень. Їх написали Андрій Макаревич і бас-гітарист групи Олександр Кутіков. Дві композиції були створені ще в середині 1980‑х, у часи правління Юрія Андропова — колишнього голови КДБ. Ці пісні дуже точно лягають на сьогоднішнє світовідчуття музикантів групи, говорить Макаревич.

Відкриває платівку рок-марш "Світом править любов". Її мотив перегукується з хітом ­"Бітлз" — "Все, що вам потрібно, — це любов". Пісня має позитивне звучання, але тут є такий рядок: "Злодії у злодіїв вкрали країну". Далі — не менш гостра річ "Пацюки". Композиція продовжує і підсилює формат альбому. Викривально в ній звучать слова: "Живи собі за пацючими законами — житимеш як Бог".

— У 1970-ті рок-культура й пісні "Машины времени" були популярні на всіх теренах Радянського Союзу. Ми слухали їх ще підлітками. Це була чесна, протестна музика. З того часу я полюбив творчість цієї групи, — розповідає лідер українського гурту "Гайдамаки" 50-річний Олександр Ярмола. — Поважав Макаревича у свої 16 і досі поважаю. За його сьогоднішню позицію і за творчість тих років, коли вперше почув її. Із пісень "Машины времени" мені більше подобаються саме твори Андрія. Я знаю його як людину, артиста, громадянина. Знаю його погляди, правдиві й чесні, гарне почуття гумору.

Торік Олександр Ярмола разом із лідером "Машины времени" випустив пісню "Тільки любов залишить тебе живим".

— Особисто познайомився з Макаревичем на фестивалі в Росії. Декілька разів зустрічалися в Києві. Навесні минулого року були на риболовлі. Там і виникла думка записати разом пісню про мир між країнами. До співпраці запросили відомого польського рокера Мацея Маланчука. Кожен написав частину твору своєю мовою, я написав музику. Андрій може собі дозволити випускати альбоми раз на сім років. На нього не тиснуть продюсери з вимогою свіжих хітів. Є натхнення — пише пісні, немає — робить інші проекти. Якщо гурт існує так довго, значить йому є що сказати.

Українське турне групи "Машина времени" заплановане на осінь цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Поважав Макаревича в 1970-х і зараз поважаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути