Ексклюзиви
вівторок, 18 листопада 2014 06:25

Понад 150 полотен про Голодомор написав київський художник

Автор: ФОТО: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
 

Понад 150 полотен про Голодомор написав київський художник 64-річний Валерій Франчук. Триптих "Гарячий попіл" створив дев'ять років тому. В основі картин – розповіді його матері.

– Цей попіл гарячий, бо біль у серці не зникає. А попіл, бо люди перетворилися на тлін, – розповідає Валерій Франчук. – Середина триптиху – це образ України. Прямо з жіночого обличчя виходять постаті людей. Угорі картини вони перетворюються на душі й летять. Моя мама вижила завдяки вчительці, називала її Антонька. Вчителька дала дідові гречаний попіл, навіть не висівки. Ту потеруху заливали холодною водою, вона розкисала, її їли. На всіх обличчях – великі очі. Це через ту церкву в нашому селі. Батько мого діда, Андрій Кобилянський, наприкінці ХІХ століття побудував трьохкупольну дерев'яну церкву в Зеленій (рідне село художника у Красилівському районі на Хмельниччині. – "ГПУ"). А 1965-го голова сільради зібрав людей, зняли хрести й розібрали. Потім у нього народилася сліпа внучка. Коли приїжджаю туди, фундамент церкви вилазить з-під трави. Пам'ятаю іконостас у тій церкві, мене мама маленького туди приводила. Ті лики і їхні очі перейшли в мої картини.

Зараз ви читаєте новину «Понад 150 полотен про Голодомор написав київський художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути