Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 07:05

Письменник не вірив у щасливе кохання

Письменник не вірив у щасливе кохання

Батько мріє про спортивну кар'єру доньки. Примушує ходити на лижні тренування. Одного разу в горах дівчина потрапила в сильний туман. Не впоралася з керуванням і залишилася на все життя кульгавою. Вона — героїня роману "Самотність простих чисел" італійського письменника 33-річного Паоло Джордано.

Книжка вийшла у "Видавництві Старого Лева". Українська стала 21-ю мовою, якою переклали бестселер.

— У нашій літературі переважають історичні романи, фантастика. Бракує текстів про внутрішній світ, психологію, почуття — те, що близьке кожній людині, — заповнюють переклади, — каже літературознавець Тетяна Терен, 30 років.

— Паоло Джордано — фізик за освітою. Прийшов у літературу, щоби спробувати пояснити найнезрозуміліші людські вчинки, комплекси та емоції. Як дитячі травми впливають на наше доросле життя, з чого починаються непорозуміння між батьками й дітьми.

У себе на батьківщині за "Самотність простих чисел" Паоло у 26 років став наймолодшим в історії лауреатом найпрестижнішої італійської літературної премії "Стрега".

За сюжетом роману, Аліче після випадку на тренуванні конфліктує з батьком. У школі дівчину вважають дивакуватою. Але їй удається заприятелювати з таким самим відлюдкуватим Матія. Йому не дає спокою смерть сестри-близнючки, яку він полишив саму в парку.

Після школи Аліче вступає в університет, який цікавить тільки її батька. Згодом кидає вуз, щоб стати фотографом. Матія ж отримує ступінь магістра математики. Йому запропонували стипендію в університеті за кордоном. Доводиться обирати між дівчиною та порятунком у математиці від думок про сестру. Вибирає науку.

— Це історія про людей, які розуміють, що близькі одне одному. Але не можуть по-справжньому бути щасливими разом, — розповідає Паоло Джордано. — Написав книжку у 23 роки. Вибрав такий фінал, бо в тому віці не вірив у хепі-енд у житті. Пізніше зустрів свою майбутню дружину. Можливо, кінцівка була б іншою, якби тоді працював над романом.

2010-го екранізація роману "Самотність простих чисел" була одним із претендентів на головний приз Венеціанського кінофестивалю.

Зараз ви читаєте новину «Письменник не вірив у щасливе кохання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути