Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 06:15

Оскар Квітки Цісик віддали іншій співачці

Автор: фото надане телеканалом ”Інтер”
  ”У неї був дуже рідкісний тембр голосу — колоратурне сопрано”, — каже Софія Чемерис, режисерка фільму про американську співачку українського походження Квітку Цісик
”У неї був дуже рідкісний тембр голосу — колоратурне сопрано”, — каже Софія Чемерис, режисерка фільму про американську співачку українського походження Квітку Цісик

— Вона була навіть кішкою, яка співала "няв-няв" у рекламі корму для котів, — каже у фільмі "Квітка. Голос в єдиному екземплярі" інженер звукозапису 62-річний Ед Ракович, чоловік Квітки Цісик. Стрічку про американську співачку українського походження зняв телеканал "Інтер". Її вперше показали 4 квітня у столичному Будинку кіно. Цього дня виконавиці мало б виповнитися 60. Вона померла 44-річною від раку молочної залози. Залишила 7-річного сина Едді.

У 25 років Квітка Цісик записала саундтрек до фільму "Ти — світло мого життя". 1978-го він отримав "Оскара" як найкраща пісня до кінофільму. Проте нагороду дали іншій співачці — американці Деббі Бун. Наслідуючи манеру співу Цісик, вона виконала хіт на церемонії нагородження кінопремії.

— Батько Деббі Бун дружив із режисером стрічки. Це було потрібно для просування дочки, — розповідає чоловік Цісик. — Режисер був небайдужим до Кейсі (так називали Квітку у США. — "ГПУ"), але взаємністю вона не відповіла. Тому той зробив усе, аби стерти найменший її слід у фільмі. У фінальних титрах ім'я Квітки вирізали.

Пісня "Ти — світло мого життя" принесла Деббі Бун світову славу. Композиція кілька тижнів поспіль трималася на перших сходинках американських хіт-парадів.

Згодом Квітка Цісик почала співати для рекламних роликів. На 10 років стала обличчям і голосом автомобільної марки "Форд". 1980-го з'явився її перший україномовний альбом "Пісні України". Для його запису запросили музикантів, які працювали зі співаком Френком Сінатрою. Вклали власні $200 тис. Заробіток Ракович витрачав на творчість дружини.

— Вона сподівалася, що знайдеться спонсор для запису платівки й розкрутки. Але нікого не було, тому я вирішив взяти це на себе, — згадує чоловік у фільмі.

Альбом подали на музичну премію "Греммі". Проте нагороди він не отримав.

— Для мене справжні українські голоси асоціюються з Квіткою Цісик та Ніною Матвієнко, — розповідає 47-річний співак Віктор Павлік. — Не знаю, чи досягла б Цісик більшого, якби жила в Україні. Наш шоу-бізнес — це страшне болото. Може, в Америці люди культурніші, не йдуть так по трупам, як у нас. Хоча з "Оскаром" вчинили дуже підло. Але там був особистий момент.

У Львові на честь Квітки Цісик назвали вулицю. Два роки тому на ній відкрили музей співачки.

6 нагород Російської академії кіномистецтв "Ніка" має одеситка Кіра Муратова, 78 років. Цьогоріч режисерка отримала статуетку грецької богині Ніки у номінації "Найкращий фільм СНД і Балтії" за картину "Вічне повернення". Стрічка розповідає про зустріч однокласників через багато років. Ролі виконали Рената Литвинова, Олег Табаков, Сергій Маковецький, Віталій Лінецький, Георгій Делієв.

Зараз ви читаєте новину «Оскар Квітки Цісик віддали іншій співачці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути