Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2016 06:20

Оперну співачку принесли додому мертвою

Солістку Львівської опери Маріанну принесли додому мертвою. Тіло загорнули в український прапор. У липні 1988-го активістку вбив снайпер. Вона стояла поруч із В'ячеславом Чорноволом на мітингу в центрі Львова. Куля мала дістатися лідеру "Народного руху". Так починається роман "Дім з вітражем" польської письменниці 37-річної Жанни ­Слоньовської.

— Головний герой цієї книжки — Львів. Авторка описала місто різних епох, відтворила його деталі. Маріанна жила в кам'яниці з вітражем у вигляді дерева. Комунальну квартиру ділила з донькою, матір'ю та бабою. Між жінками були непрості стосунки. В романі є історія кожної, — каже директор "Видавництва Старого Лева" 42-річна Мар'яна Савка. Разом із письменницею представляє роман на "Книжковому Арсеналі".

Жанна Слоньовська народилася у Львові. 14 років тому виїхала до Польщі. З чоловіком і трьома дітьми живе у Кракові. Роман написала польською мовою. Українською його переклали ­львів'яни Андрій Поритко й Маріанна Кіяновська.

— Переїзд дозволив подивитися на Україну і на себе по-іншому, — розповідає Жанна Слоньовська. — Багато чула про польський Львів. Хотілося сказати: а є ще інший, мій!

Люди, які мене оточували в дитинстві, були травмовані війною, Голодомором, репресіями. Часто втікали з дому. Маріанна теж тікає від цього світу. Стає жінкою-воїном, холодною. Не може відкритися ні перед чоловіком, ні перед власною дитиною. На свою біографію я наклала вигаданий сюжет. Уже й забула, що вигадала, а що було насправді. А от вітраж — справжній. Коли віддала книжку до друку, його забрали на реставрацію.

Цього року "Дім з вітражем" претендує на одну з найпрестижніших польських премій "Анґелус". Участь у конкурсі беруть книжки авторів із Центрально-Східної Європи, надруковані польською.

Зараз ви читаєте новину «Оперну співачку принесли додому мертвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути